Akár száztíz napi járat is indulhat az Egyesült Államok és Kuba között, ha a két ország a jövő héten aláírja az erről szóló megállapodást. A tervezet szerint a légitársaságok Havannába, és kilenc másik repülőtérre közlekedhetnek. Ezzel ötven év után helyreáll a két ország közötti, menetrend szerinti légi összeköttetés.

Az AFP hírügynökség jelentése szerint az aláírás után az amerikai hatóságok azonnal felkérik az USA-beli légitársaságokat, hogy pályázzanak a kijelölt útvonalakra, amelyek fél éven belül megnyílhatnak. A tervezetben az áll, hogy bármely amerikai és kubai város között létrejöhet légi összeköttetés, és további igény esetén növelhető a napi járatszám is.

Az Egyesült Államok még decemberben, a Havannával való békülési folyamat elindításának egy éves évfordulóján jelentette be, hogy újranyitná a légijáratokat a két ország között, ugyanakkor a turisztikai utazás továbbra is embargós tevékenység marad, ez alatt vélhetően a charter járatok tiltólistán maradása értendő.

A Cubana Airlines elméletileg igen, gyakorlatilag nem kaphat még repülési jogot az USA-ba.(Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

A Cubana Airlines elméletileg igen, gyakorlatilag nem kaphat még repülési jogot az USA-ba.(Fotó: AIRportal.hu)


Thomas Engle, az amerikai közlekedési minisztérium helyettes államtitkára a hírügynökségnek azt mondta, kezdetben napi húsz járat indulat el Havannába, és további tíz bármely másik kubai város nemzetközi repülőterére. A fővároson kívül Camagüey-be, Cayo Cocóba, Cayo Largóba, Cienfuegosba, Holguinba, Manzanillóba, Matanzasba, Santa Clarára, és Santiago de Cubába indulhatnak járatok. A megállapodás a Cubana Airlinesnak is zöld utat ad az amerikai járatok nyitására, de ehhez az amerikai hatóságoktól is meg kell szerezniük a működéshez szükséges engedélyeket, ez viszont ma még nem lehetséges.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Cubana Airlinest 1929-ben alapították, húszgépes flottájukban regionális ATR-ek, keskenytörzsű Airbusok és Antonovok, illetve szélestörzsű Iljusinek vannak.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!