Az orosz hatóságok szigorítják a bemutató repülések szabályait – közölte Jurij Szljuszar ipari-kereskedelmi miniszterhelyettes kedden, miután Jakartában ismertették a Szuhoj Superjet-100 típusú utasszállító repülőgép májusi baleset okairól szóló jelentést. A dokumentum szerint a pilóta hibája okozta az orosz gyártmányú gép 45 halálos áldozattal járó katasztrófáját.

A próbaúton lévő utasszállító egy alvó vulkán, a Salak-hegy oldalának ütközött május 9-én, nem sokkal azután, hogy Jakartában felszállt. A pilótafülkében készült hangfelvétel szerint a kapitány az egyik utassal – egy potenciális vevővel – beszélgetett, így a műszerek hiába figyelmeztettek arra 38 másodperccel az ütközés előtt, hogy emelje föl a gépet. A szimuláció szerint ha a pilóták az első figyelmeztetés után 24 másodperccel reagálnak a figyelmeztetésre, elkerülhető lett volna a katasztrófa.

Moszkvában egyetértettek az indonéz vizsgálat végső következtetéseivel, de felhívták a figyelmet arra, hogy a földi irányítás is több hibát vétett. Pavel Vlaszov, az orosz repülési kutatóintézet vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy a legénységnek nem voltak hiteles adatai a felszínről.

Az orosz szakember arra is rámutatott, hogy a jakartai légi irányítás azt hitte, hogy az orosz gép az indonéz légierő Szu-30-as típusa, és az egy másik gyakorló zónába repül. Az indonéz diszpécser csak a Szuhoj Superjet-100 lezuhanását követő 24. percben vette észre a gép eltűnését a radarról.

Az orosz ipari-kereskedelmi miniszterhelyettes mindazonáltal elismerte, hogy sem a Superjet-100-as, sem az indonéz repülésirányítók nem tértek el közvetlenül a repülési szabályoktól. A hibák összessége és a pontatlanságok, amelyek más esetekben nem válságosak, az adott időjárási körülmények közepette, az adott helyszínen tragédiához vezettek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Jurij Szljuszar közölte, hogy a vizsgálat alapján cselekvési tervet készítenek és szigorítják az orosz repülőgépek személyzetével és az indonéz légi irányítással szembeni követelményeket is. A Sky Aviation indonéz légitársaság a májusi katasztrófa ellenére tizenkét Szuhoj Superjet megvásárlásáról állapodott meg az orosz gyártóval.

Forrás: MTI

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!