Október 26-ával szigorítja az Egyesült Államok belbiztonsági minisztériuma az országba lépés szabályait, és tüzetesebb átvizsgálást írnak elő. A légitársaságok a nagyobb késések kialakulásától tartanak.

A most életbe lépő szabályokat még júniusban jelentette be John Kelly belbiztonsági miniszter. Akkor azzal indokolták a bevezetést, hogy ne kelljen az akkor még érvényben lévő laptop tilalmat további országokra is bevezetni.

A légitársaságok a Reuters hírügynökségnek már jelezték, hogy az új szabályok megkövetelik egyebek közt a személyes interjúkat az utasokkal az utasfelvételnél, vagy a beszállító kapunál, emiatt a járatok késésétől tartanak.

Az intézkedés napi kétezer kereskedelmi járat 325 ezer utasát ériti, akik 105 ország 280 repülőteréről érkeznek az Egyesült Államokba 180 légitársasággal.

Fotó: AIRportal.hu

 

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Bár az egyesült Államok a szigorítások bejelentése után nem sokkal eltörölte a laptop tilalmat a biztonsági ellenőrzés javítása miatt, akkor kilátásba helyezték, hogy szigorításokat vezethetnek be, ha a légitársaságok és a repülőterek nem tesznek elegendő mértékben a biztonsági szint javításáért.

Az USA 120 napos határidőt szabott a légitársaságoknak és repülőtereknek a szigorítások bevezetésére, ez a határidő jár le október 26-án. A szigorítások mélyrehatóbb utasbiztonsági ellenőrzést és személyes interjúztatást is magukkal vonnak.

A légitársaságok már megkérték az utasokat arra, hogy legkséőbb a járat indulása előtt 90 perccel jelenjenek meg a repülőtéren, mert szigorúbb ellenőrzésre kell számítaniuk. A Reuters által megkérdezett kínai és egyéb ázsia-óceániai légitársaságok elsősorban a késésektől tartanak, a Lufthansa arra is felhívta a figyelmet, hogy az elektronikai eszközök részletesebb átvizsgálására is számítani lehet.

 

John Kelly még nyáron azt is hangsúlyozta, hogy szeretnék kiszűrni, hogy repülőtéri alkalmazott kövesseb el terrorcselekményt, és a gépeltérítés kockázatát is minimálisra szeretnék csökkenteni. Ezzel kapcsolatos a hír, hogy a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) jelezte: az Iszlám Állam (ISIS) továbbra is nagy fenyegetést jelent, és gépeltérítésre készülhetnek.