Szövetségi bűnténnyé vált a Note 7-es okostelefonok fedélzetre vitele az Egyesült Államokban a Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) lépésének értelmében.

Fotó: Ft. Laude-Hlwd Int'l Airport - Twitter | © AIRportal.hu

Fotó: Ft. Laude-Hlwd Int’l Airport – Twitter

A kütyüszakértő The Verge írta meg, hogy az FAA bevezetett egy szabályt, amely megtiltja ezen eszközök használatát, sőt, a fedélzetre juttatását is. Aki ez ellen vét, az szövetségi bűntényt követ el.

Az FAA szabálya kimondja, hogy a Note 7-eseket kézipoggyászban, feladott csomagban és cargo áruként is tilos feladni október 15-től. Aki véletlenül felviszi a fedélzetre, annak azonnal ki kell kapcsolnia a készüléket. A légitársaság megtagadhatja annak az utasnak a beszállítását, aki nem hajlandó telefonja nélkül a gép fedélzetére lépni.

Azok az utasok, akik vétenek a szabályozás ellen, azok ellen akár 180 ezer dolláros, 50 millió forintos büntetést is kiszabhatnak minden egyes nap után, amelyről bebizonyosodott, hogy a készülék az utasnál volt a repülés idején. Emellett a szabályok értelmében legfeljebb 10 évig tartó szabadságvesztés is kiszabható.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) legutóbb október 11-én adott ki közleményt a Note 7-esekkel kapcsolatban. Ebben a hatóság azt írta, a légitársaságoknak figyelmeztetniük kell az utasokat, hogy feladott poggyászba nem tehetik be a telefont, a fedélzeten nem lehetnek bekapcsolva és tölteni sem szabad őket.

A légicégeknek arról is tájékoztatniuk kell az utasokat, hogy a hajózó személyzetet azonnal értesíteni kell, ha egy ilyen eszköz megsérül, felforrósodik, vagy elkezd füstölni, elvesztett, vagy a székek közé, hozzáférhetetlen helyre esett. Emellett az EASA sem engedélyezi a hibás, visszahívott, vagy potenciálisan veszélyes lítium-ion akkumulátorok, vagy ilyennel felszerelt eszközök szállítását.

A Lufthansa szeptember elején közölte lapunkkal, hogy kitiltott a fedélzetről minden olyan személyes szállító eszközt, amelyeket lítium-ionos akkumulátorral szereltek fel. A Qantas és a Virgin Australia, valamint diszkont cégei szintén kitiltották ezeket az eszközöket a fedélzetről.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!