Figyelmeztető sztrájkot kezdtek csütörtökön a magánbiztonsági ( – értsd: magáncég által üzemeltetett utasbiztonsági szolgálat – a szerk.) szolgálatok munkatársai a düsseldorfi és a köln-bonni repülőtéren. A Lufthansa német légitársaság délutánig két düsseldorfi járatpárját, a Germanwings pedig a kölni érkező és induló járatát törölte. A munkabeszüntetés pénteken is tart.

A düsseldorfi repülőtéren a csütörtökre tervezett 530 járat közül 56-ot már reggel töröltek. A 40 biztonsági ellenőrző kapu közül csak nyolc működik, az utasoknak így legkevesebb másfél órás várakozási időre kell készülniük. A köln-bonni repülőtéren délig 20 járatot töröltek a 160-ból.

Az előre nem bejelentett sztrájk oka, hogy megrekedtek a bértárgyalások a munkaadók és a repülőtéri biztonsági szakmában dolgozó mintegy 15 ezer munkavállalót képviselő Verdi szakszervezeti szövetség között. A Verdi szerint a munkavállalók mintegy 80 százaléka 8,23 eurós bruttó órabérért dolgozik, amelyet legkevesebb 2,50 euróval kellene emelni, hogy meg lehessen élni a fizetésből. A sztrájk várhatóan pénteken is folytatódik.

A Germanwings tájékoztatása szerint a diszkont cég tizenöt járatot törölt, illetve késleltetett, ami 3000 utast érintett, és a légitársaság további korlátozásokra számít.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!