Kétórás figyelmeztető sztrájkot hirdettek szerdára a romániai légiforgalom-irányító szolgálatnál (ROMATSA), miután a szakszervezet már csaknem két hónapja nem tud megállapodásra jutni a munkáltatóval a kollektív munkaszerződésről – közölte Gabriel Tudorache szakszervezeti vezető kedden.

A román sztrájktörvény szerint a légi irányításban csak részleges munkabeszüntetés engedélyezett.

A figyelmeztető sztrájk helyi idő szerint 11 és 13 (közép-európai idő szerint 10-12) óra között lesz, de a ROMATSA alkalmazottai ez idő alatt is biztosítják a földi irányítást a román légteret használó gépek 30 százalékának, valamint a sürgősségi és humanitárius feladatot ellátó légi járműveknek.

A szakszervezet egyebek között azt szeretné elérni, hogy a légiforgalmi irányítók nyugdíjkorhatárát szállítsák le 55 évre,
illetve tegyék lehetővé számukra, hogy ezen életkor felett kevésbé stresszes munkakört töltsenek be a ROMATSA keretében.

A ROMATSA-nak országszerte 1500 alkalmazottja van. A román légteret egy nap alatt 2500-3000 repülőgép használja. A figyelmeztető sztrájk idején csak a bukaresti nemzetközi repülőtérnek 40 járatot kellene indítania vagy fogadnia.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A forgalom az ukrán válság kiéleződése, a malajziai utasszállító gép tavaly júliusi ukrajnai lezuhanása óta mintegy 30 százalékkal nőtt a román légtérben.

Fotó: ROMATSA

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!