Négynapos, részleges sztrájkot hirdetett június elejére a spanyol légiforgalmi irányítók szakszervezete (USCA) szerdán, így tiltakozva az ellen, hogy 61 barcelonai kollégájukat megbüntette a spanyol légiközlekedési felügyelet (Enaire).

A sztrájkot két hét múlva, június 8-án, 10-én, 12-én és 14-én tartják, a délelőtti és délutáni műszakban két-két órára szüntetik be a munkát – közölte a szakszervezet, amelynek a légiforgalmi irányítók mintegy 90 százaléka a tagja.

A felügyelet azért büntetett meg a 61 irányítót, mert részt vettek a 2010 december eleji spontán sztrájkban. Az irányítók lényegében otthagyták a munkájukat a nap közepén, így tiltakozva amiért a kormány drasztikusan csökkentette az engedélyezett túlórák számát, amellyel mintegy a felére csökkent a jövedelmük. Ugyanakkor a kormány elrendelte azt is, hogy dolgozzák le betegség miatt kivett napjaikat és orvosi vizsgálatra kötelezte azokat, akik beteget jelentettek.

Az egynapos tiltakozó akció megbénította a spanyol repülőtereket, a kormánynak szükségállapotot kellett hirdetnie, a katonaság vette át a légtér felügyeletét. A sztrájk 600 ezer utast érintett.

A szakszervezet most az ellen tiltakozik, hogy a történtek miatt 5 évvel később kollégáikat felfüggesztéssel és fizetésmegvonással büntetik.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Légiforgalmi irányítók előre bejelentett sztrájkot utoljára 26 évvel ezelőtt tartottak a dél-európai országban.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!