Biztonsági okokból térfigyelő kamerákkal figyelné meg utasait az üzleti várókban és a repülőgépek fedélzetén a Cathay Pacific.

A légitársaság már meghirdette módosított adatkezelési szabályzatát a brit The Independent szerint, amelyben az szerepel, hogy adatokat gyűjthet és dolgozhat fel a Cathay az utasokról egyebek közt a fedélzeti szórakoztató rendszer használatával kapcsolatban, de a repülőtéri üzleti várókban, gépek fedélzetén készült kamerafelvételek is ilyen forrásnak számítanak. Minden felvételt a legszigorúbb szabályok szerint őriznek – hangsúlyozta a légitársaság.

Utóbbira a cég szerint biztonsági okok miatt van szükség. A lap kérésére a légitársaság egyelőre nem árulta el, hogy mely gépein és hová szereltek fel térfigyelő kamerákat.

A tájékoztatás szerint a fedélzeti szórakoztató rendszerben nincsenek kamerák, mikrofonok, vagy bármilyen érzékelők telepítve, mint ahogy a mosdókba sem szereltek fel képrögzítőket.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A szabályzatban a Cathay azt is rögzítette, hogy a szerzett adatokat megosztják a kormányzati és jogalkalmazó szervekkel, amennyiben arra jogi vagy adminisztrációs okokból szükség lenne.

Közleményében a légitársaság azt írta, az utasok adatait az üzleti igények kiszolgálása érdekében a szükséges ideig tartják meg, a haszontalanná vált információt biztonságosan megsemmisítik.

Az elmúlt időszakban három nagy légitársaság, az American Airlines, a United és a Singapore Airlines is elismerte, hogy egyes gépein a szórakoztató rendszer kamerákkal van felszerelve.