Betörtek a Cathay Pacific hongkongi légitársaság informatikai rendszerébe és közel 10 millió utasuk személyes adatait lopták el. Bankkártya adatok, útlevélszámok is kikerültek.

A társaság tájékoztatása szerint az adatlopásra az egyik informatikai alrendszer átalakítása során lettek figyelmesek. Az eddigi adatok szerint 9,4 millió utas érintett az adatlopásban. Amint ezt felfedezték, a társaság vizsgálatot indított. A rendszer függetlenül működik a járatok üzemeltetéséért felelős rendszerektől.

Jelenlegi információk szerint az utasok neve, nemzetisége, születési éve, telefonszáma, e-mail és postai címe, útlevélszáma, személyazonosító okmányuk száma, törzsutas kártyájuk száma és utazási előzmények is az ellopott adatok között vannak.

Emellett a Cathay szerint 403 már lejárt bankkártya adatai, illetve 27 hitelkártya száma (érvényesítő kód nélkül) is kikerült. A társaság már elkezdte kiértesíteni az érintett utasokat. Hangsúlyozták: nem találtak arra utaló nyomot, hogy az ellopott adatokkal visszaéltek volna, felhasználóneveket, és azokhoz kapcsolódó jelszavakat nem loptak el.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Egy vezető kiberbiztonsági tanácsadó céggel együtt megerősítették az IT-rendszerek védelmét, bár ez az adatlopást már nem teszi semmissé. A cég felvette a kapcsolatot a hongkongi rendőrséggel is.

A cég azokat, akik úgy gondolják, érintettek lehetnek az adatlopásban arra kéri, hogy vegyék fel a társaság ügyfélszolgálatával a kapcsolatot.

Pár héttel ezelőtt a British Airways rendszereiből szivárogtak ki adatok, bár akkor az utasok azonosítására alkalmas okmányok (útlevél, személyi igazolvány) adatait nem érintette a hekkelés.