Félmilliárd USA-dollárt meghaladó értékben akar eladni Wizz Air-részvényeket a társaság egykor legnagyobb befektetője, a több diszkont légitársaságban is érdekelt amerikai Indigo Partners.

A Reuters hírügynökséget az ügylet koordinálásával megbízott Barclays Bank tájékoztatta a lehetséges tranzakcióról.

Az Indigo Partners jelenleg 15 millió Wizz-részvényt, a papírok 17,5 százalékát birtokolja, amelyek értéke a hétfői tőzsdezáráskor 1,1 milliárd dollár volt.

Arról egyelőre nem tudni, hogy ki lehet a részvények vevője, de az összegből úgy tűnik, az Indigo birtokában lévő részvények fele cserélhet gazdát.

Fotó: AIRportal.hu

Mint ismert, a Wizz Air a Brexit miatt az elmúlt években kénytelen volt átalakítani tulajdoni szerkezetét, mert uniós előírás szerint az EU valamelyik országában bejegyzett társaságban nem lehet többségi tulajdonos unión kívüli személy vagy vállalat.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Átmeneti megoldásként a Wizz Air mellett a Ryanair is korlátozta a részvényesek jogait, mivel egyik napról a másikra egyikőjük sem tudja 50 százalék alá vinni a nem EU-s tulajdoni hányadot.

A Wizz Airnél ezáltal 49 százalékra csökken az úgynevezett “non-qualifying”, azaz szavazatképtelen tulajdon hányad, az ilyen részesedéssel rendelkezők nem vehetnek részt és nem is szavazhatnak a társaság közgyűlésein.

Az AIRportal.hu megkereste a Wizz Airt, hogy a részvényeladás kapcsolatban áll-e a Brexit miatti tulajdonosi viszonyok rendezésével. A légitársaság azt írta válaszában: „Az Indigo Partners a többi részvényesünkhöz hasonlóan független, önálló részvényes. Nem létezik tehát semmilyen, a hasonló esetekre érvényes előzetes megállapodás az Indigo Partners és a Wizz Air között. Az Indigo Partners rendszeresen ad, illetve vásárol részvényeket, a vállalati részvényeik 38 százalékát azonban hígított értékű részvényekben tartják, ami komoly elköteleződést jelez. Elméletben ez javíthatja a Wizz Air EGT-tulajdonosi pozícióit, ám ez legkorábban pénteken derül ki, miután az új vevők között felosztják az eladásra kínált részvényeket és az üzletkötés megvalósul.

Az amerikai Indigo Partners tőkekezelő a Wizz Air mellett a mexikói Volarisban, a chilei Jetsmartban és az USA-beli Frontier Airlines-ban is jelentős tulajdoni hányaddal bír.