Irán sikeresen alakított át tűzoltó repülőgéppé egy korábban polgári kereskedelmi forgalomban szolgált Tupoljev Tu-154-es repülőgépet, és az idén még hat gépet szeretnének ilyen célokra felhasználni. 

Az átalakított Tu-154-es szombaton először hajtott végre sikeres tesztrepülést és víz/oltóanyag-dobást a sajtó képviselői, valamint az iráni hadügy miniszter jelenlétében.

Illusztráció, Tu-154 az Iran Air Tours színeiben (Forrás: Wikimedia Commons)

A közel-keleti ország három év alatt egy olyan légi tűzoltó rendszert fejlesztett ki és szerelt fel a háromhajtóműves gépre, amelyet szinte bármilyen más hasonló típuson lehet alkalmazni.

Az ország ezzel régiójában példátlan technológiai sikert ért el, hasonló méretű tűzoltó repülőgépe hozzájuk legközelebb Oroszországnak van, a külföldön nem túl sikeres Beriev amfíbiák (kétéltű, vízen és szárazföldön egyaránt leszállni képes repülőgép).

Iránban azt tervezik, hogy az idén még további hat, korábban az Iran Air Tours-nál szolgált Tu-154-est alakítanak át tűzoltóvá, a nyári időszakban egyre gyakoribb erdő és bozóttüzek megfékezése érdekében.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Emellett Amir Hatami hadügyminiszter elmondása szerint tervben van helikopterek átalakítása is.

Azt nem lehet tudni, hogy az ország a későbbiekben fogja-e exportálni az amerikai büntető szankciók és embargók miatt saját fejlesztésű technológiát más országok részére, vagy megtartja magának és úgy fejleszti tovább amennyiben szükséges.

Videó az iráni Tu-154-es első sikeres bemutató “tűzoltásáról”