Egy 4600 négyzetméteres új csarnokkal bővült az amerikai General Electric (GE) repüléstechnikával foglalkozó Aviation-üzletágának veresegyházi üzeme. A komplexumot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Anthony Aiello, a GE Aviation alelnöke avatta fel csütörtökön.

A GE Aviation újabb gyárépülete Magyarországon. (MTI Fotó: Máthé Zoltán ) | © AIRportal.hu

A GE Aviation újabb gyárépülete Magyarországon. (MTI Fotó: Máthé Zoltán )

Az összesen 2,8 milliárd forintos fejlesztés részeként mintegy 1,7 milliárd forintból bővítették az üzemet, és 1,1 milliárd forintot fektettek a berendezések és a technológia fejlesztésébe. A beruházással a repülőgép-hajtóművek alkatrészeit javító üzem területe majdnem megduplázódott, és 25 új munkahely jött létre.

Szijjártó Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy a gazdasági együttműködés az Egyesült Államokkal alapvetően meghatározza a magyar nemzetgazdaság működését, és hozzájárul a magyar gazdaság sikereihez. Hozzátette: Európán kívül továbbra is az Egyesült Államok az első számú kereskedelmi partnere Magyarországnak, és továbbra is onnan érkezik a legtöbb beruházás az európaiakat nem számítva. Tavaly a kétoldalú kereskedelem minden idők legmagasabb értékét érte el, Magyarország exportja az Egyesült Államokba még soha nem volt ilyen magas, s ez tovább javult az idei év első felében – mondta a miniszter.

Emlékeztetett arra is, hogy az idén négy új amerikai beruházást jelentettek be, illetve négy új beruházást adtak át, ami jelzi, hogy az elmúlt évek gazdaságpolitikai intézkedései vonzó befektetési helyszínné teszik Magyarországot az amerikai vállalatok számára.

Szólt arról is, hogy egy befektető számára kiemelten fontos feltétel a munkaerő-utánpótlás kérdése, s ezért döntött a kormány arról, hogy 2020-ig 50 milliárd forintból 7 ezer tanműhelyt hoz létre.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A miniszter felidézte, hogy a kormány az amerikai vállalatokkal kötötte a legtöbb stratégiai megállapodást, a GE-vel együtt összesen tízzel. Jelenleg 1750 amerikai vállalat működik Magyarországon, és ezek több mint kilencvenezer embernek adnak munkát, mondta, hozzáfűzve, hogy az ötven legnagyobb amerikai vállalat közül negyven megtalálható Magyarországon.

A miniszter beszéde (MTI Fotó: Máthé Zoltán) | © AIRportal.hu

A miniszter beszéde (MTI Fotó: Máthé Zoltán)


Szijjártó Péter a mostani, tízmillió dolláros fejlesztésre is utalva hangsúlyozta: a GE kulcsszerepet játszik Magyarország gazdasági folyamataiban, a vállalatcsoport 12 gyárat, 3 regionális üzleti központot és 3 kutatás-fejlesztési részleget tart fenn, emellett beszállítóinak közel 80 százaléka magyar.

A külgazdasági és külügyminiszter miniszter az eseményen bejelentette, hogy – az amerikai kérést teljesítve – a magyar kormány beadta csatlakozási kérelmét az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok közötti kétoldalú repülésbiztonsági megállapodáshoz az Aviation magyarországi tevékenységének fejlesztése, a veresegyházi gyár versenyképességének növelése érdekében.

Anthony Aiello, a GE Aviation alelnöke elmondta, hogy az új csarnokkal az üzem területe több mint 10 ezer négyzetméterre bővült. Jelezte azt is, hogy a GE Aviation ugyancsak veresegyházi üzemében alakítja ki az üzletág új technológiai központját, ahol az alkatrész-helyreállítási eljárások és technológiák továbbfejlesztése folyik majd. “Ez a negyedik technológiai központ, amelyet a vállalat Magyarországon hoz létre” – emelte ki az alelnök.

A résztvevőket köszöntötte Joerg Bauer, a GE Magyarország elnöke, valamint Pásztor Béla, a település független polgármestere, aki meghatározónak mondta a közel kétezer embernek munkát biztosító két veresegyházi gyár jelenlétét a város és a térség életében.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!