Két moszkvai reptéren, Seremetyjevo és Domogyedovón sem tudják a tervezett időben, a nyári futball világbajnokság előtt befejezni és használatba venni az épülő új futópályákat.

A moszkvai Seremetyjevo reptéren 55,7 milliárd rubelért 2011 óta épülő harmadik futópálya készültségi szintje mindössze 55%, állítja Vedomosti gazdasági szaklap.

Emellett a pályához kapcsolódó három gurulóút sem készült még el, készültségi mutatójuk 39 és 90% között változik, emiatt pedig valószínűsíthetően nem tudják majd befejezni a munkákat a nyáron az orosz fővárosban megrendezésre kerülő futball világbajnokság előtt.

A munkálatokat területproblémák is hátráltatják – a majdani pálya helyén keresztül épült olaj-és földgáz vezetékeket el kell terelni, ehhez pedig a közelben lakóktól kellene néhány telket megvásárolni, velük azonban nem egyszerű egyről a kettőre jutni.

Az új betoncsík elkészülte után pedig azt még az orosz hatóságoknál is engedélyeztetni kell, ami szintén időigényes folyamatnak ígérkezhet, így a használatbavételre 2018 szeptembere előtt nem sok esélyt lát a reptér üzemeltetője.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Csődbe ment a kivitelező

Seremetyjevo mellett Moszkva egy másik nemzetközi repterén, Domogyedovón sem halad zökkenőmentesen az új futópálya építése: az eddig 12,85 milliárd rubelt felemésztett második pálya kivitelezője 2016-ban csődöt jelentett, mivel nem állt rendelkezésére elegendő tőke a munkálatok befejezésére.

A pálya azonban már 80%-ban készen van, a munkálatok ezen fázisban már nem lehet kivitelezőt váltani, így a cég – állami támogatással – de be kell fejezze amit elkezdett, de csak a foci világbajnokság után.