Az uniós országok belügyminisztereinek tanácsa elfogadta a légi utasok adatainak kezeléséről szóló új európai irányelvet, amelynek célja a terrorizmus és más súlyos bűncselekmények könnyebb megelőzése, felderítése és az elkövetők megbüntetése – közölte a tanács csütörtökön luxembourgi közleményében.

A belügyminiszterek tanácsának jóváhagyását élvező új szabályozás (PNR), amelyet a múlt héten már megszavazott az Európai Parlament,

arra kötelezi a légitársaságokat, hogy az uniós országok hatóságai számára adatokat szolgáltassanak az Európai Unióba beutazó és az onnan kiutazó utasokról.

A tájékoztatás szerint az EU tagállamainak a légitársaságok által gyűjtött légiutas-adatok kezelésére információs központot kell létrehozniuk. Az adatokat öt évig kell megőrizni, de hat hónap után személyazonosításra alkalmatlanná kell tenni őket. A tanácsi közlemény megjegyzi: a hatóságok megfelelő indoklás és bizonyos körülmények esetén ezek után is hozzáférhetnek az adatokhoz.

A szabályozás előírja, hogy az utasok adatait kezelő központok kapcsolatban legyenek a többi tagállam azonos rendszereivel, és biztosítsanak hozzáférést az európai rendőri együttműködési szervezet, az Europol számára is. Az irányelv kimondja, hogy adattovábbítás csak külön-külön, egyéni elbírálás alapján és a terrorista bűncselekmények, súlyos bűncselekmények megelőzése, felderítése, kivizsgálása, továbbá az elkövetők megbüntetése érdekében történhet.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Fotó: AIRportal.hu | © AIRportal.hu

Fotó: AIRportal.hu


Az irányelv alapesetben az EU-n kívüli járatokra vonatkozik. A tagállamok azonban dönthetnek úgy, hogy azt az unión belüli légi járatokra is alkalmazzák – tájékoztatott a belügyminiszterek tanácsa.

Klaas Dijkhoff, az EU soros elnöki tisztét betöltő Hollandia menekültügyekben illetékes államtitkára a tanácskozást követően azt mondta, hogy az uniós miniszterek megállapodtak abban: felgyorsítják a közös európai határ- és parti őrség felállítását, amely lehetőségek szerint már a nyár közepén megkezdi munkáját. Hozzátette, hogy az európai uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex keretében a Közel-Kelet és Afrika felől érkező migrációs hullám feltartóztatására hivatott alakulatnak nagyobb hatáskört és több támogatást kell kapnia.

Az ülésen részt vevő belügyminiszterek megbízták Klaas Dijkhoffot, hogy a lehető leghamarabb kezdjen tárgyalásokat az Európai Parlamenttel a határ- és parti őrség mihamarabbi felállítása érdekében.

Tájékoztatóján a holland államtitkár egy esetleges újraerősödő menekülthullám elkerülése érdekében arra kérte az unió tagállamait, hogy a korábbi megegyezésükben szereplő adaton felül még több szíriai menekültet vegyenek át Törökországtól.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!