Repterek futópályáin, közutakon és hidak jégmentesítéséhez használható új, környezetbarát terméket fejleszt a Bagoly Beton Kft. mintegy 700 millió forintos kutatás-fejlesztési projekt keretében – közölte a cég az MTI-vel.

A Bagoly Beton Kft. tájékoztatása szerint a projekt összköltsége 702 millió forint, amelyből 485 millió forint vissza nem térítendő támogatás: 85 százaléka az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és 15 százaléka a magyar költségvetésből származik, az önerő 216 millió forint.

Hajdzser István a cég ügyvezetője, tulajdonosa az MTI-nek elmondta, hogy saját szabadalmukat, a Not Glikol Liquid Coolstar nevű hűtőfolyadékot fejlesztik tovább, jég oldására is alkalmassá teszik. Az új, környezetbarát termék akár már 2015 augusztusára elkészülhet. A Kft-nek 18 állandó alkalmazottja van, a mostani kutatás-fejlesztési projektre 12 embert vettek fel, többségében tudományos kutatókat.

A termék nem glikol alapú, az ugyanis erősen szennyezi a talajvizet. Az NGL Coolstar azonban vízzel történő hígítás után a csatornarendszerbe engedhető, mert bizonyítottan nem ártalmas a környezetre. A cég tájékoztatása szerint a hűtőfolyadékot az élelmiszeriparban, jégstadionokban, klímaberendezésekben is használják.

A Bagoly Beton Kft. bevételeinek 90-95 százalékát adja az export. A magyar családi vállalkozásnak Telkiben és Balatonszemesen van telephelye. Exportálnak Csehországba, Szlovákiába, Lengyelországba, Bajorországba, Észak-Olaszországba, Romániába, sőt még a Kazah nemzeti jégstadion hűtéséhez is használják a magyar szabadalmat – mondták.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A jégmentesítő értékesítésről egyebek mellett tárgyalnak a prágai repülőtérrel és a három nagy moszkvai reptérrel is.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!