Új szatellit terminállal bővül a barcelonai El Prat repülőtér 2026-ra – jelentette be Ínigo de la Serna spanyol fejlesztési miniszter hétfői sajtótájékoztatóján.

A beruházás szükségességét a folyamatosan növekvő utaslétszámmal indokolta, miután tavaly 47,3 millió utas fordult meg a katalán légikikötőben, amelynek maximális kapacitása 55 millió. Erre az évre a szaktárca további 8,3 százalékos növekedéssel számol.

Az új terminállal elérhető az évi 70 milliós utasforgalmi cél – tette hozzá.

Barcelona Airport (Forrás: AENA)

A tervek szerint a szatellit terminál a jelenlegi T1-es terminálhoz kapcsolódna egy belső, automatikusan vezérelt vonatjárattal. 17 kapuval növelné meg a repülőtér kapacitását, és nemzetközi járatok fogadására szolgálna.

A minisztérium úgy számolt: az új épület 200 millió euróba fog kerülni, az összeköttetés megteremtésének költsége pedig 255 millió lesz. A munkálatok 2022-ben indulnak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ínigo de la Serna beszámolt arról is, hogy emellett 60 ezer négyzetméterrel bővítik a gironai repülőteret is, amely mintegy 100 kilométerre észak-keletre található Barcelonától.

A repülőtér közelében megállót létesítenek a nagysebességű AVE-vonatok számára, így a gironai légikikötő gyorsvasúti összeköttetésbe kerül Barcelona belvárosával is.
A bejelentett beruházások összköltsége meghaladja az 1,9 milliárd eurót.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!