Újonnan feltárt bizonyítékok szerint nem Líbiát, hanem Iránt terheli a felelősség a negyedszázaddal ezelőtti lockerbie-i repülőgép-robbantásért, Nagy-Britannia történetének legvéresebb terrormerényletéért.

Az amerikai Pan Am légitársaság Londonból New Yorkba tartó Boeing 747-es óriásgépét 1988. december 21-én időzített pokolgéppel felrobbantották; a merényletben 270-en vesztették életüket, köztük négy magyar utas. A repülőgép roncsai 11 ezer méteres magasságból a skóciai Lockerbie-re zuhantak. Az áldozatok közül tizenegy a jelentős részben letarolt kisváros lakója volt.

London és Washington 1991-ben büntetőeljárást kezdeményezett két líbiai hírszerzési ügynök ellen, akiket a pokolgép elhelyezésével vádoltak. A vád alapja az volt, hogy Líbia a Tripoli és Bengázi ellen 1986-ban végrehajtott amerikai légitámadást torolta meg a merénylettel. Líbia – ENSZ-szankciók nyomása alatt – végül kiadta a két körözött ügynököt.

Egyiküket, a 60 évesen rákbetegségben két éve elhunyt Abdelbászet Ali Mohamed al-Megrahit – aki korábban a líbiai állami légitársaság máltai irodájának biztonsági főnöke volt – 2001. december 31-én életfogytiglani börtönre ítélte az eljáró skót bíróság, amely – a kiadatás fejében semleges ítélkezési területhez ragaszkodó líbiai álláspont miatt – Hollandiában ült össze. Megrahi, akit 2009-ben betegsége miatt szabadon engedtek, máig az egyetlen olyan gyanúsított, akit elítéltek a lockerbie-i merényletért.

Líbia vállalta 2,7 milliárd – áldozatonként 10 millió – dollár kártérítés kifizetését is a hozzátartozóknak.
Megrahi mindvégig tagadta bűnösségét, és még az áldozatok hozzátartozói közül is sokan vitatják, hogy a valódi felelős került rács mögé.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ezt a kételyt támasztja alá az al-Dzsazíra katari székhelyű hírtelevízió most készülő feltáró riportműsora, amelyből előzetesen a The Daily Telegraph idézett részleteket. A tekintélyes konzervatív brit napilap keddi ismertetése szerint az al-Dzsazíra brit oknyomozó riportereinek az iráni titkosszolgálat egy volt tisztje elmondta: a Pan Am-gép felrobbantását Khomeini ajatollah, Irán néhai legfőbb vallási vezetője rendelte el, bosszúból egy iráni utasszállító repülőgép nem sokkal korábbi lelövéséért.

A lockerbie-i merénylet előtt öt hónappal egy amerikai hadihajó a Perzsa-öbölben lelőtte az Iran Air légitársaság egyik repülőgépét, amelyet a hajó személyzete ellenséges szándékkal közelítő harci gépként azonosított. A gépen utazó 290 személy életét vesztette.

A Telegraph keddi ismertetése szerint az al-Dzsazíra által összegyűjtött, eddig nyilvánosságra nem került bizonyítékok arra vallanak, hogy a lockerbie-i merényletet a Népi Front Palesztina Felszabadításáért – Főparancsnokság (PFLP-GC) nevű szervezet hajtotta végre. A hírtelevízió brit riportereinek egy volt CIA-ügynök elmondta: a szervezetet Irán kereste meg, és több millió dollárt ígért egy amerikai repülőgép felrobbantásáért.

A riporterek által megszerzett dokumentumokban még a merénylet megszervezőinek és közvetlen végrehajtóinak nevei is szerepelnek, köztük azé, aki valószínűleg feladta a pokolgépet tartalmazó csomagot a járat indulása előtt. Az adatok szerint a robbanószerkezetet a londoni Heathrow repülőtéren helyezték el a poggyászban, nem pedig Máltán, Megrahi egykori munkahelyén, ahogy annak idején a brit vádhatóság állította.

A The Daily Telegraph szerint az áldozatok hozzátartozóinak kampányszervezete most a skót büntetőügyi felülvizsgálati testülethez fordul a néhai líbiai ügynök elleni ítélet megsemmisítése és új vizsgálat elrendelése végett.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!