Újabb repülőgéppel bővült a honvédség flottája, egy Dassault Falcon 7X katonai könnyű többcélú szállító repülőgép is csatlakozott a már meglévő gépekhez – írta az Index hírportál a Honvédelmi Minisztérium közleményére hivatkozva.

A közlés szerint a géptípus egy úgynevezett könnyű kategóriába tartozó, többcélú személyszállító repülőgép, amely további moduláris rendszerek beépítési lehetőségével alkalmassá tehető légi vezetési pont kialakítására és működtetésére is. A minisztérium hangsúlyozta, hogy ilyen képességgel eddig soha nem rendelkezett a haderő.

Ezzel a honvédség légiflottája a nemrégiben beszerzett A319-es csapatszállító repülőgépekkel és a meglévő Falcon repülőgéppel együtt négy korszerű repülőgépből áll.
A szaktárca aláhúzta: a Honvédelmi Minisztérium csak azt hajtja végre, amiről a honvédelmi és rendészeti bizottság előtt is beszámolt és amire engedélyt is kapott.

A Zoom.hu úgy tudja, a gépet polgári lajstromba vették és HA-LKX jellel szerepel a nyilvántartásban.

Forrás: Dassault

A Dassault Falcon 7X-et 2005-ben mutatták be, akkor volt az alapvetően magángépnek szánt gép első példányának szűzfelszállása. A listaáron 53,8 millió dollárba (15,3 milliárd forint) kerülő sugárhajtású típus 12-16 embert tud szállítani, hatótávolsága mintegy 11 ezer kilométer.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A gépet a világban többnyire eredeti céljának megfelelően üzleti gépként üzemeltetik, azonban pár ország a légierejének kötelékében is rendszeresítette kormányzati feladatok ellátásra. Ezen országok közé tartozik Egyiptom, Franciaország, Equador, Monaco, Namíbia és Nigéria is.