Az Oroszországgal szembeni ukrán szankciók keretében Kijev megtiltotta minden orosz légitársaságnak az átrepülést Ukrajna területe felett – jelentette be Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök Kijevben a kormány szerdai ülésén.

A kormányfő szavai szerint eddig vártak arra, hogy Moszkva visszavonja döntését, amellyel az ukrán járatoknak tiltotta meg a berepülést Oroszország légterébe.

Jacenyuk ezen kívül a külpolitikai helyzet éleződésével magyarázta, hogy lezárta légterét az összes orosz légi járat előtt. Kijelentette, hogy Oroszország “provokációkra használhatja az ukrán légteret”, ezt azonban bővebben nem fejtette ki.

Az orosz katonai gépek számára az átrepülését Kijev már korábban megtiltotta, most a polgári járatokra is kiterjesztette a tilalmat.

“Az orosz légitársaságoknak és az orosz repülőgépeknek többé nincs joguk használni az ukrán légteret” – szögezte le a miniszterelnök.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az ukrán kormány szeptember 25-én hozott határozatot arról, hogy október 25-től megtiltja 29 orosz légitársaságnak – köztük az Aeroflotnak és a Transzaerónak, a Rosszijának és a Szibirnek – a berepülést területére, illetve az átrepülést légtere fölött azoknak a gépeknek, amelyek katonai vagy kettős célú eszközöket, illetve katonákat szállítanak.

Kijev a Krím félsziget Oroszország általi elcsatolásával és a kelet-ukrajnai válsággal összefüggésben a légitársaságokat is beleértve összesen 105 orosz jogi, valamint 388 magánszemélyt sújtott gazdasági, pénzügyi és kereskedelmi büntetőintézkedésekkel, beleértve a területére való belépés tilalmát.

Oroszország erre válaszul szintén október 25-től megtiltotta a városaiba való repülést az ukrán légitársaságoknak. A tilalomról három ukrán légitársaság, a MAU, a Dnyiproavia és a YanAir kapott értesítést.

Kijev hivatalosan magyarázatot követelt Moszkvától az ukrán légitársaságokkal szembeni szankciók bevezetésére, de választ nem kapott.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!