Útjára indult Ausztráliából az utolsó, a 2014-ben eltűnt Malaysia 370-es járatát teljesítő gépet kereső hajó is, ha nem jár sikerrel, felfüggesztik a keresést.

A BBC hírcsatorna szerint ez a holland keresőhajó végzi majd a tengerfenék eddig át nem nézett utolsó darabjának a vizsgálatát, amellyel legkésőbb 2017 első negyedévében végezhet. Darren Chester, ausztrál közlekedési miniszter azt mondta, eddig heroikus küzdelmet folytattak, de fel kell készülni arra, hogy a gépet nem találják meg az utolsó expedíció során.

Ha nem járnak sikerrel, akkor a hatóságok felfüggesztik a keresést, mivel hajóval eddig nem hogy direkt, de áttételes bizonyítékot sem találtak a gép hollétével kapcsolatban.

Csupán néhány roncs vetődött partra Madagaszkáron és Tanzániában, közülük is csupán pár darabról tudták minden kétséget kizáróan bizonyítani, hogy a 2014 márciusában eltűnt Boeing 777-eshez tartozik.

Az áldozatok hozzátartozói korábban jelezték: saját kézbe veszik a keresést, ha a kormányok felhagynak a kutatással.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Többen már Madagaszkárra utaztak és saját maguk keresnek bizonyítékokat, amelyekből azt remélik, hogy kiderül, merre van a lezuhant Boeing.

Fotó: AIRportal.hu | © AIRportal.hu

Fotó: AIRportal.hu


A mostani, 120 ezer négyzetkilométeres területet modellezések alapján választották ki, a hatóságok szerint az Indiai óceán ezen részén találhatják meg a legnagyobb bizonyossággal a repülőgépet. Idén márciusban több szakértő is azt mondta, heteken belül előkerülhet a gép, és erre több bizonyítékot is hoztak, de a keresés a mai napig nem hozott eredményt.

A Malaysia Airlines maláj légitársaság Boeing 777-es típusú, Kuala Lumpurból Pekingbe tartó MH370-es járata 239 emberrel a fedélzetén 2014. március 8-án tűnt el röviddel a felszállás után, és a feltételezések szerint az eredeti útvonalról teljesen letérve, az Indiai-óceán déli részén zuhant le.

Korábban szintén éveket vett igénybe az Air France 447-es járatának felderítése, a baleset 2009. június 1-jén történt, és bár az egyik adatrögzítőt, valamint a függőleges vezérsíkot pár nappal később megtalálták, a törzs nagyobb részét és a hangrögzítőt csak 2011 áprilisában hozták a felszínre.