Végleg elbúcsúzott a 747-estől az Air France, egy utolsó utáni repüléssel köszönt el a francia légitársaság negyvenöt év szolgálat után az ikonikus típustól.

Az Air France egyik Boeing 747-ese. (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

Az Air France egyik Boeing 747-ese. (Fotó: AIRportal.hu)

A Charles de Gaulle repülőtérről 11.30-kor indult a tisztelgő járat, amelynek fedélzetén a kétórás út alatt minden utas business osztályú ellátást kapott és érdekességeket hallgathattak Franciaország történelméről és legendás mérföldköveiről.

Az utolsó 747-es, az F-GITI lajstromjelű, közel 13 éves 747-400-as utolsó menetrend szerinti járatát január 11-én teljesítette, Mexikóvárosból repült Párizsba. Kivonása után egy időre a Le Bourget repülőtéren található repülőgép-múzeumba kerül.

Internetes adatbázisok szerint az Air France összesen 73 darab 747-est üzemeltetett, a francia cég a szélestörzsű flotta zászlóshajójaként használta a típust, és legtöbb hosszútávú járatát ezzel teljesítette.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az első példány 1970. június 3-án állt szolgálatba a légitársaságnál a Párizs és New York közötti útvonalon. Az F-BPVA lajstromjelű gép egészen 1981-ig volt az Air France tulajdonában, majd az AAR Corporationhöz került és 1993-ban Oklahomában megsemmisítették.

Fotó: Air France | © AIRportal.hu

Fotó: Air France

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!