Vegyesen teljesítettek Európa legnagyobb légitársaságai szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest, a pilótasztrájkok miatt az Air France-KLM utasforgalma kétszámjegyű csökkenést mutatott – derül ki a légicégek honlapján publikált havi utasforgalmi adatatokból.

A német Lufthansa-csoport (Lufthansa, Swiss, Austrian, Germawings) 6,7 százalékkal növelte értékesített utaskilométereinek számát, utasforgalmuk pedig 3,5 százalékkal 10,2 millióra emelkedett tavaly szeptemberhez képest. A Lufthansát szeptemberben több sztrájk is érintette, ennek ellenére értek el jobb eredményt, mint tavaly, csak a járataik száma csökkent 1,6 százalékkal. Az év eddigi részében összesen 81,1 millió utast szállítottak, 1,7 százalékkal többet, járataik átlagos töltöttsége 0,3 százalékpontot emelkedve 80,6 százalékon állt.

Az International Airlines Group (IAG) érdekeltségébe tartozó British Airways, Iberia és diszkont Vueling 11 százalékkal 7,4 millióra növelte utasainak számát szeptemberben a tavalyi év szeptemberéhez képest, értékesített utaskilométerük 8,5 százalékkal nőtt, a kapacitások hasonló mértékű emelkedése miatt viszont töltöttségük csak 0,1 százalékponttal javult 84,4 százalékra. A január-szeptemberi időszakban 58,9 millió utasa volt a három légitársaságnak, 8,6 százalékkal több, mint az elmúlt év hasonló időszakában, de a járatok töltöttségi mutatója 0,6 százalékpontos csökkenéssel 80,7 százalék volt. A legnagyobb bővülésről a diszkont Vueling számolt be, a cég 26 százalékkal növelte értékesített utaskilométereit szeptemberben az előző év szeptemberéhez képest.

Az Air France-KLM (Air France, KLM, diszkont Transavia) teljesítménye jelentősen, 16,3 százalékkal csökkent, ennyivel kevesebben, 5,7 millióan repültek a francia-holland cégcsoporttal szeptemberben. Ennek oka a cég tájékoztatása szerint, hogy az Air France pilótái két hétig sztrájkoltak, az üzleti eredményre gyakorolt negatív hatását 320-350 millió euróra teszik. Mivel a sztrájkkal együtt a kapacitások is hasonló mértékben csökkentek, a közlekedő járatok 0,8 százalékponttal magasabb, 86,1 százalékos töltöttséggel repültek. Az első kilenc havi teljesítményben is megmutatkozik a sztrájk hatása: 0,2 százalékkal kevesebben, 58,3 millióan repültek január és szeptember között az Air France-KLM-csoporttal, de a járatok 85,2 százalékos kihasználtságot értek el, 0,9 százalékponttal jobbat, mint 2013 január-szeptember között.

A nagy low-costok növelni tudták utasforgalmukat

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A diszkont légitársaságok piacán mindhárom nagy szereplő növelte utasainak számát az év kilencedik hónapjában. Az ír Ryanair utasszáma 5 százalékkal 8,5 millióra nőtt és 5 százalékponttal 90 százalékra a Boeing 737-eseinek kihasználtsága. Az angol easyJetet 7,5 százalékkal többen, 6,1 millióan választották tavaly szeptemberhez képest, a telítettség 2,5 százalékpontot emelkedett 92,2 százalékra. A hosszú távú járatokat is üzemeltető Norwegian 16 százalékkal 2,2 millióra növelte utasszámát 2013 szeptemberéhez képest, járatiak 81,4 százalékos átlagos töltöttséggel repültek, ez 3,1 százalékpontos javulást jelent tavaly szeptemberhez képest.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!