Az International Airlines Group (IAG) légitársaságai, a British Airways, az Iberia és a diszkont Vueling, valamint az Air France-KLM növelte utasai számát decemberben, míg a Lufthansa-csoportnak a sztrájkok miatt csökkent a forgalma – derül ki a társaságok honlapján közölt utasforgalmi statiszikából.

A német Lufthansa-csoport a decemberi sztrájkok miatt az év utolsó hónapjában 1,3 százalékkal kevesebb, 7,2 millió utast szállított, és a töltöttségi mutató is romlott fél százalékponttal 77,5 százalékra. Az év egészében 105,9 millió utast szállított a Lufthansa, a diszkont Germanwings, a Swiss és az Austrian Airlines, 1,3 százalékkal többet, mint 2013-ban.

A Lufthansa D-AIPK lajstromjelű Airbus A320-211 típusú repülőgépe a müncheni repülőtéren. (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

A Lufthansa D-AIPK lajstromjelű Airbus A320-211 típusú repülőgépe a müncheni repülőtéren. (Fotó: AIRportal.hu)


A csoporthoz tartozó cégek közül a Lufthansa és a Germanwings 2014-ben 77,5 millió utast szállított, 1,7 százalékkal többet, a Swisst 17,2 millióan választották (+1,4 százalék), míg az Austrian Airlines 1,1 százalékkal kevesebb, 11,1 millió utast fuvarozott.

Az IAG tájékoztatása szerint decemberben a három légitársaság összesen 5,7 millió utast szállított, 10,18 százalékkal többet, mint 2013 decemberében, a járatok átlagos töltöttsége fél százalékponttal 79,7 százalékra javult.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az év egészében az IAG vállalatainak 77,3 millió utasa volt, 8,9 százalékkal több, mint 2013-ban. Éves szinten a diszkont Vueling 25, a spanyol Iberia 2,9, a British Airways pedig 5,4 százalékkal javította értékesített utaskilométerben mért teljesítményét.

A British Airways repülőgépe. (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

A British Airways repülőgépe. (Fotó: AIRportal.hu)


A francia-holland Air France-KLM-nek decemberben összesen 6,2 millió utasa volt, 1,3 százalékkal több, mint 2013 decemberében, ugyanakkor a kapacitásaikat 0,6 százalékkal csökkentették, így a töltöttségi mutató 0,1 százalékpontot javult 83 százalékra.

A teljes évben az Air France-KLM-nek 77,4 millió utasa volt, 0,2 százalékkal több, mint az egy évvel korábbi. A társaság csak a diszkont Transavia teljesítményét tüntette fel külön a statisztikában: a diszkont leányvállalat 11,4 százalékkal 9,9 millióra javította éves utasforgalmát 89,8 százalékos kihasználtság mellett.

Az Air France Sky Team festésű Airbus A321-es repülőgépe Ferihegyen. (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

Az Air France Sky Team festésű Airbus A321-es repülőgépe Ferihegyen. (Fotó: AIRportal.hu)

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!