Vegyesen teljesítettek Európa legnagyobb, hagyományos légitársaságai februárban; az International Airlines Group 7 százalékkal több, míg a Scandianvan Airlines (SAS) 1,5 százalékkal kevesebb utast szállított az előző év azonos időszakához képest.

A társaságok honlapján olvasható adatok szerint a British Airways, a spanyol Iberia és a szintén spanyol Vueling tulajdonosa, az International Airlines Group februárban 4,7 millió utast szállított, 7 százalékkal többet, mint 2013 februárjában, és 4,9 százalékkal nőtt az értékesített utaskilométerük is. Kapacitásaikat 4,9 százalékkal emelték, járataik töltöttségi mutatója nem változott: 75,3 százalék.

A csoporton belül a Britsh Airways 4,5 százalékkal több, az Iberia 1 százalékkal kevesebb utaskilométert értékesített, ugyanakkor a légiáru-szállításban az Iberia 5,3 százalékos javulást ért el, míg a brit légitársaság 2,2 százalékos csökkenést jelentett.

A francia-holland Air France-KLM 5,3 millió utast szállított, ami 1,8 százalékos bővülést jelent, értékesített utaskilométerük 2,9 százalékkal haladja meg a 2012 februárit, töltöttségi mutatójuk továbbra is az egyik legmagasabb az összes európai légitársaság között: 81,9 százalék.

Növekedett a csoport légiáru-fuvarozó részlege is, 3,5 százalékkal több árut juttattak el a társaságok gépei. A legnagyobb bővülést, 4,9 százléknyit az afrikai és közel-keleti útvonalakon mértek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Kis mértékben emelkedett csak a német Lufthansa-csoport februárban: a Lufthansa, az Austrian, a Swiss és a diszkont Germanwings tulajdonosának járatain 6,6 millióan utaztak, 0,6 százalékkal többen az előző év hasonló időszakához képest annak ellenére, hogy teljesített járataik száma 2,2 százalékkal csökkent. Járataik átlagosan 74 százalékos töltöttséggel (+0,4 százalék) üzemeltek. Mintegy 2 százalékkal bővült a légiáru-fuvarozási üzletág.

Csökkenést könyvelt el mind az utasszámban, mind pedig az értékesített utaskilométerben a Scandiavian Airlines (SAS): utaskilométerük 1, töltöttségi mutatójuk 2,1 százalékkal csökkent.

Az utaskilométer a személyszállítás egyik legfontosabb mérőszáma, egy adott menetrendszerű járaton szállított fizető utasok száma és a járat által megtett kilométerek szorzata.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!