Az ország gazdasági összeomlása miatt szinte alig van már légitársaság, aki komoly járatokat üzemeltetne akár Caracasba, akár az ország bármely pontjára. Eközben a riói olimpia miatt Brazíliába háromszáz új járat indul, bár ezek csak szezonális útvonalak lesznek.

A Reuters a napokban számolt be róla, hogy a Lufthansa után Dél-Amerika legnagyobb légitársasági csoportja, a Latam is felfüggeszti venezuelai járatait. Ennek oka elsősorban az, hogy a járatok veszteségesek és a bolivár árfolyama miatt is veszteség éri a járatok üzemeltetőit.

A Lufthansa szintén felfüggesztette caracasi járatait, és így tett a közelmúltban az Alitalia, az Air Canada és a brazil Gol is, az Aerolineas Argentinas egyelőre vizsgálja a piacot, de csökkentéseket már ők is eszközöltek, így az egykor Dél-Amerika kapuja címre pályázó Caracas gyakorlatilag elhasalt.

A fő ok emellett az is, hogy a légitársaságoknak valutával kapcsolatos vitájuk is van a kormánnyal, az átváltással ugyanis késlekedik kormány, így a légitársaságok nem kapják meg a bevételüket, a Lufthansa már százmillió dollárt követel. A másik a kereslet drasztikus csökkenése, a venezuelai légitársasági szövetség szerint 45 százalékkal esett ez a mutató. Mivel a nemzetközi légitársaságok többnyire már nem járnak Caracasba, a helyi légicégek, az Avior Airlines és az Aserca próbálnak belföldi járatokat nemzetközivé konvertálni, az állami Conviasa viszont a pénzhiány miatt flottája nagy részét a földön kénytelen pihentetni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Fotó: LATAM | © AIRportal.hu

Fotó: LATAM


Mindeközben Brazíliában az olimpia miatt felpezsdül a légiközlekedés, csak a Latam 300 új járat indítását jelentette be. Ezzel együtt a cég a gépeit átalakítja úgy, hogy a paralimpikonok is használni tudják azokat, valamint több alkalmazottat állítanak munkába a földi kiszolgálásnál és a biztonsági ellenőrzésen. A Latam összesen 5,6 millió dollárt fektet az olimpiai üzemelésbe.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség legutóbbi adatsora szerint áprilisban a világ forgalmának 5,4 százalékát kitevő dél-amerikai régióban 1,2 százalékkal csökkent az utasforgalom, a megelőző hónapban viszont még 7,2 százalékos bővülést mért a kereskedelmi szervezet.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!