Visszaküldte Indiába öt ázsiai-amerikai utasát az Aeroflot Moszkvából egy járattörlés miatt, miközben a többi fehér utasnak felajánlották az alternatív eljutási lehetőséget. A légicéget diszkriminációval vádolták meg.

A brit The Independent kedden írt arról, hogy öt ázsiai-amerikai Delhiből New Yorkba tartott moszkvai átszállással. Az eset még januárban történt, ezért nem meglepő, hogy a Moszkvából New Yorkba tartó gépet erős havazás miatt azon a héten nem először törölték.

Az Aeroflot azt közölte az öt amerikai állampolgárral, hogy nincsenek már szabad helyek az alternatív járatokon, és Moszkvában sem tudnak nekik szállást foglalni. Eközben azonban a légitársaság a többi, fehér amerikait gond nélkül átfoglalta a másnapi járatra és szállást, valamint tranzit vízumot is biztosított nekik.

Ezzel szemben az ázsiai-amerikaiakat a cikkben közölt videófelvétel szerint az Aeroflot meg is fenyegette. Mivel a járatot törölték, de Oroszországba nem volt vízumuk és tranzit vízumot sem ajánlottak fel a többiekkel ellentétben az oroszok, így Seremetyevót sem hagyhatták el, hogy maguk találjanak szállodát maguknak. Sőt, 24 órájuk volt, hogy elhagyják a repülőteret. Így azt kérték tőlük, hogy menjenek vissza Indiába egy későbbi járattal.

Fotó: Aeroflot

Hogy érvényt szerezzenek akaratuknak azzal fenyegették meg őket, hogy, ha nem térnek vissza 24 órán belül, akkor erőszakkal visszatoloncolják őket, és e mellé jogi procedúrát és bírságot is a nyakukba akasztanak az orosz hatóságok.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az utasoknak végül egy Indiába tartó gépre állítottak ki beszállókártyát, öten fel is szálltak a gépre. Delhiből Moszkvába összesen 20 ázsiai utazott, ők ugyanígy jártak. Az utasok végül több napos késéssel, saját költségen újabb repülőjegyeket vásárolva jutottak el New Yorkba.

Az utasok hivatalosan is panaszt tettek az eljárás miatt, ezekből a dokumentumokból derült ki, hogy pontosan mi történt az utasok elmondása szerint. Problémájukkal az amerikai nagykövetséget keresték meg, ahol azt mondták, illegálisan “deportálná” őket vissza az Aeroflot egy harmadik országba. A légitársaság további kommunikációra nem volt hajlandó a dokumentumok szerint.

 

 

Az Aeroflot az Independentnek az esettel kapcsolatban azt írta, hogy már elnézést kértek a kellemetlenségek miatt az utasoktól, de álláspontjuk szerint nem diszkriminációról van szó.