Hol vannak már azok az idők, amikor a rokonok a beszállítókapuig kísérhették az utazót, vagy éppen ott várhattak rájuk, igaz? A seattle-i reptéren néhány szerencsés most ismét átélheti a búcsú utolsó pillanatait a utasbiztonsági ellenőrzés után, közvetlenül a beszállítókapuknál.

A 2001 szeptember 11-ei terrorcselekmények után rengeteg olyan új szabályt vezettek be a reptereken és a repülőgépek fedélzetén is, ami nagyban gátolja az utasok szabadságát – természetesen az utasok saját, és a légiközlekedés védelmének érdekében.

A reptereken ma már az a megszokott, hogy az utasbiztonsági ellenőrzésen csak azok az jutnak át, akiknek van érvényes beszállókártyájuk.

Ezen az USA-ban először a Seattle-Tacoma Nemzetközi Repülőtér változtatott idén november elején, itt ugyanis kevés szerencsés hozzátartozó, rokon vagy barát már a beszállítókapunál üdvözölheti rég nem látott családtagját, illetve idáig kísérheti az utazót.

A rendszer egyelőre csak tesztüzemben folyik, és november elejétől mindössze december 14-éig tesz engedélyt az utasbiztonsági ellenőrzésen való áthaladásra azoknak, akik csak kísérőként érkeztek a reptérre. Közülük is csak az a napi ötven szerencsés mehet a kapuig, akik előző nap jelentették szándékukat, és kaptak egy visszaigazoló e-mailt. Ők a reptéren átvehetik a kártyájukat, amely a bejutásra jogosít.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A kísérőknek természetesen ugyanazon a biztonsági ellenőrzéseken kell átesniük, mint minden utasnak, valamint érvényes fényképes igazolványt is be kell mutatniuk.

Illusztráció. Forrás: Pixabay

Cserébe annyi időt tölthetnek a repülőtéren, amennyit csak szeretnének, vásárolhatnak a tranzit terület üzleteiben, vagy meg is ebédelhetnek amellett, hogy a beszállítókapuig kísérhetik szeretteiket.

A reptér ügyvezető igazgatója, Lance Lyttle elmondta: a kezdeményezésnek pusztán érzelmi okai vannak, hiszen mindenkinek jól esik még egy utolsó köszönés az út előtt, vagy elsőként üdvözölni egy rég nem látott családtagot.

A tesztüzem december 14-ig tart, keddtől vasárnapig van lehetőség a jelentkezésre. Hogy decembertől folytatódni fog-e a különleges szolgáltatás, azt az addig megszerzett tapasztalatok, valamint az utasok és kísérőik visszajelzései fogják eldönteni.