A tajvani hatóságok visszavonták a Far Eastern Air Transport (FAT) üzemelési engedélyét, miután a cég decemberben súlyos veszteségek miatt története során másodszor is kénytelen volt beszüntetni üzemelését.

A Flightglobal szerint a tajvani Közlekedési és Hírközlési Minisztérium azok után vonta vissza a légitársaság üzemelési engedélyeit, hogy december 13-án anyagi okokra hivatkozva felfüggesztette üzemelését. A cég régóta jelentős veszteséggel küszködött, és nem sikerült új befektetőt találnia, ezért kénytelen volt beszüntetni járatait, és a munkavállalók sem kapták meg a decemberi bérüket.

A regionális légitársaság mindössze egy nappal a leállás előtt jelentette be az üzemelése felfüggesztését, és mivel Tajvanon hatvan napos átmeneti időszaknak kell lennie, a minisztérium az engedély visszavonása mellett jelentős pénzbüntetést is kiszabott.

A FAT ugyan nem teljesít járatokat, de jogilag nem szűnt meg, így a résidőket is megtartotta eddig: most viszont ezeket visszaveszik, és a többi tajvani légitársaság között osztják szét. A cég összesen 83 regionális járatot üzemeltetett a szigetről főként Kínába, Japánba, Dél-Koreába és Vietnamba.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A hatóságoknak lesz még dolguk az ügyben, mert, mint a Flightglobal írja, biztosítaniuk kell, hogy a munkavállalók és a leállással érintett utasok jogai érvényesüljenek. Úgy tűnik tehát, hogy nemcsak a dolgozók nem kapták meg a fizetésüket, de a jeggyel rendelkező utasokat sem biztos, hogy kártalanították.

A FAT-ot 1957-ben alapították, és a 2008-as gazdasági válságig csendben működött, majd 2008 májusában csődvédelembe vonult és felfüggesztette üzemelését. Három évvel később, 2011 áprilisában indult újra, de a csődvédelme egészen 2015-ig tartott.

A tavaly decemberi leállás után bár volt még remény arra, hogy újra járatokat fog üzemeltetni, az engedélyek és a résidők elvesztésével erre már vajmi kevés az esély. A leálláskor a légitársaság 12 gépes flottát üzemeltetett, ATR 72-esekkel és McDonnell Douglas MD 80-as típuscsaládba tartozó gépekkel repültek.