Az orosz Szuhoj repülőgépgyár 10 darab Szuhoj Superjet-100-as ( SJJ ) típusú repülőgépet fog visszavásárolni a nemzeti légitársaság Aeroflottól, körülbelül 19 millió dolláros darabonkénti áron.írja az orosz Rianovosti hírportál.

A visszavásárlást a gyártó azzal indokolja, hogy az első 10 darab SSJ még egy egyszerűbb konstrukció volt, melyeket majd idén, valamint 2014-ben fognak lecserélni az újabb, kiforrottabb verzióra.

A listaárak alapján a Szuhoj Superjet alapváltozata jelenleg 35,4 millió dollárba kerül, míg a megnövelt hatótávolságú alváltozatot 36,2 milliós áron lehet megrendelni a gyártól.

Az Aeroflot volt az orosz légiipar egyik legújabb fejlesztésének az első vásárlója, és üzemeltetője. Összesen 30 darab repülőgépre van megrendelésük. Annak ellenére, hogy a rendelés összértékéről nem látott napvilágot konkrét információ, a gyárból származó, meg nem erősített pletykák alapján jelentős kedvezményt kapott a légitársaság. Ez egyébként nem meglepő, hiszen az új típusokat elsőként forgalomba állító légitársaságok jóval a listaárak alatt juthatnak új repülőgépekhez. Ezért cserébe vállalni kell az esetleges “gyermekbetegségek” által okozott kellemetlenségeket, és plusz költségeket, mint ahogy például a lengyel LOT is kénytelen egy Airbus A330-as repülőgépet bérelni, valamint a Boeing 767-es flottáját tovább üzemeltetni a földön veszteglő Dreamlinerek miatt.

A Szuhoj gyár igazgatóhelyettese, Igor Syrtsov elárulta, hogy a 10 darab repülőgépet valószínűleg átalakítják business jet-nek, és magánvásárlók részére fogják újraértékesíteni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Malév csődjéig az Aeroflot rendszeresen üzemeltette a Superjeteket budapesti járatán, azonban a magyar fuvarozó kiesése óta a megnövekedett kereslet miatt már nagyobb Airbus repülőgépekkel közlekedik Ferihegyre.(Fotó: Rimóczi Roland - AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

A Malév csődjéig az Aeroflot rendszeresen üzemeltette a Superjeteket budapesti járatán, azonban a magyar fuvarozó kiesése óta a megnövekedett kereslet miatt már nagyobb Airbus repülőgépekkel közlekedik Ferihegyre.(Fotó: Rimóczi Roland – AIRportal.hu)

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!