Komoly flottafejlesztési tervek a Norwegian Air Shuttle légitársaságnál: 100 darab Airbus A320neo típusú utasszállító repülőgépre írt alá szándéknyilatkozatot a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre is rendszeresen közlekedő norvég low-cost légitársaság.

Nagy nap a mai a Norwegian Air Shuttle és persze a két legnagyobb repülőgépgyártó történetében, ugyanis nem sokkal a 100 darabos Boeing 737MAX megrendelés bejelentését követően az Airbus is hírül adta, hogy 100 darab A320neo megvásárlására írtak alá szándéknyilatkozatot a norvég légitársasággal.

A száz repülőgépre szóló szándéknyilatkozat aláírására a Norwegian Air Shuttle vezérigazgatója, Bjorn Kjos és az Airbus értékesítési igazgatója, John Leahy jelenlétében került sor. Az Airbus számára különösen fontos lehet az egyébként is igen szép összegű megrendelés, mivel a norvég diszkont légitársaság – a mai szerződés eredményeként – elsőként szándékozik Airbus gyártású repülőgépet rendelni. Flottájában jelenleg csak és kizárólag Boeingek teljesítenek szolgálatot.

Az új repülőgépeket 180 üléses fedélzeti kialakítással tervezi üzemeltetni a Norwegian. A hajtóműválasztás egyelőre nem ismert, arról később ad tájékoztatást a légitársaság, de mivel egyelőre szándéknyilatkozatról van csak szó ez érthető is.

Az Airbus A320neo az európai repülőgépgyár legújabb keskenytörzsű típuscsaládja, amely lényegében egy hajtómű opciót jelent, amelynek köszönhetően még gazdaságosabban üzemeltethető a típus. Az Airbus egész pontosan igen jelentős, 15%-kal nagyobb üzemanyagmegtakarítást ígér. Ehhez persze hozzásegíti a vállalat új, eddigieknél nagyobb felületet képező szárnyvégtechnológiája is, amelyet Sharkletnek neveztek el. Az Airbus A320neo várhatóan 2015-ben lép szolgálatba.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Forrás: Airbus (2012. január 25.)

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!