Véglegesítette 100 darab Airbus A320neo utasszállító repülőgépre szóló megrendelését a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre is rendszeresen közlekedő Norwegian Air Shuttle – adta hírül a szerződés tényét néhány perccel ezelőtt az európai repülőgépgyár sajtóosztálya.

A ma aláírt megrendelési szerződéssel a norvég légitársaság az egyik legnagyobb üzemeltetőjévé válik az új Airbus A320neo típusnak. Bjorn Kjos, a Norwegian értékesítési igazgatója még janurában jelentette be, hogy légitársasága 100 darab új generációs A320-ast készül vásárolni. A bejelentés egy napra esett az ugyancsak 100 darabos Boeing 737 MAX megrendelés nyilvánosságra hozatalával.

A Norwegian Air Shuttle Európa egyik leggyorsabban fejlődő low-cost modellben működő légitársasága. Útvonalhálózata nemcsak európai, hanem észak-afrikai és közel-keleti országokat is lefed. A gyors expanzió nagyobb flottát is kíván ezért is rendel a vállalat most 100 darabot a legújabb, Sharkletekkel szerelt Airbus A320neo-ból.

A repülőgépek pontos székezéséről egyelőre nem közöltek adatokat. A gyártó és a légitársaság közös közleménye csupán annyit tartalmaz, hogy egyosztályos elrendezésben kb. 180 utas szállítására lesznek alkalmasak a gépek.

John Leahy, az Airbus üzleti kapcsolatokért felelős igazgatója külön üdvözölte a Norwegiant, mint vadonatúj Airbus üzemeltetőt. Elmondása szerint a légitársaság elsők között lesz a skandinávok közül, amelyek profitálhatnak az új neo típus, nagyszerű 15%-os üzemanyag takarékosságából.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Airbus A320neo az igen népszerű keskenytörzsű A320-as típuscsalád új, költséghatékony és nem utolsó sorban csendesebb hajtóművel, valamint nagyméretű szárnyvégekkel, Sharkletekkel ellátott modernizált változata. Az új típus az európai gyár ígéretei szerint 2015-ben állhat forgalomba.

Az új technológiáknak köszönhetően az A320neo mintegy 950km-rel nagyobb hatótávra vagy két tonnányival több hasznos teherrel való felszállásra lesz képes a korábbi A320-hoz képest.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!