Az airberlin-csőd miatt 12 százalékkal esett vissza a tegeli repülőtéren az utasforgalom, de a mélyrepülés nem lesz tartós.

Az ATW Online szerint Berlinben októberben 6 százalékos csökkenés volt, mivel egyik napról a másikra megszűnt az airberlin napi 250 járata, és a Lufthansa, valamint az easyJet még nem indították el azokat az új kapcsolatokat, amelyekre a leszállási jogok egyébként megilletnék.

A berlini repülőtereket kezelő cég (BER) honlapján lévő tájékoztatás szerint októberben 2,9 millióan fordultak meg a schönefeldi és tegeli reptéren, 6,2 százalékkal kevesebben, mint egy évvel korábban. A belföldi utasok 3,2, a nemzetköziek 8,5 százalékkal voltak kevesebben, mint tavaly októberben.

Tegelen 11,9 százalékos visszaesés mutatkozott, míg Schönefelden szolid, 3,3 százalékos javulást mutattak a felmérések. Ezzel az üzemeltető fogalmazása szerint kézzel foghatóvá és láthatóvá vált az airberlin csődje.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az év eddigi részében még pozitív a berlini repülőterek mérlege, a januártól októberig terjedő időszakban 28,9 millió utast regisztráltak a két berlini reptéren, 4,4 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, a legnagyobb mértékben a charter forgalom emelkedik, de bázisa rendkívül alacsony a teljes utasszámhoz viszonyítva.

Berlinnek nem kell azonban a számok láttán nagyon aggódnia, bár az tény, hogy az airberlin kiesésével naponta 60 ezer székkel és 250 járattal csökkent a kínálat. A kereslet azonban nem változott, erre is válaszul indított Boeing 747-eseket a Lufthansa Berlin és Frankfurt között.

Az Eurowings jövőre elindítja legtöbb olyan új járatát, amelyet az airberlin csődjével kapott meg, és az easyJet is elkezdi majd új, ex-airberlin útvonalait repülni, így várhatóan a berlini utasforgalom ismét emelkedésnek indul majd.