Kép - AIRportal.hu Budapest Ferihegy Airport (BUD/LHBP)

2008. október 9 és 10 között Budapesten rendezik a NATO-tagországok védelmi minisztereinek informális tanácskozását. A 41 delegáció szinte mindegyike Ferihegyen keresztül közlekedik, ezért a találkozó ideje alatt, sőt október 8-án délután is komoly korlátozásokra, valamint a repülőtérre vezető gyorsforgalmi út időszakos lezárásával kell számolni. A Budapest Airport azt javasolja minden utasának, hogy a megszokottnál jóval korábban induljon el a repülőtérre és tájékozódjon a forgalmi helyzetről a rendőrség, illetve a repülőtér honlapján http://www.bud.hu).

Október 8., szerda

Október 8-án kora estétől több hullámban érkeznek meg Ferihegyre a tanácskozás résztvevőinek első csoportjai. Időszakos lezárásokra kell számítani a gyorsforgalmi út – Üllői út útvonalon. A korlátozásokat várhatóan 21 óra után oldja fel a rendőrség.

Javasoljuk, hogy utasaink délután legalább egy órával hosszabb időt számoljanak a közlekedésre.

Október 9., csütörtök, délelőtt

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Reggel és délelőtt érkezik a legtöbb delegáció, ezért közlekedés szempontból kritikus helyzettel kell számolniuk a délelőtti járatok utasainak. Reggel 8 órától 13 óráig jelentős útzárlatok várhatók a gyorsforgalmi út – Üllői út – Haller u. – Soroksári út – Pesti alsó rakpart – Roosevelt tér és Apáczai Csere János út útvonalon.

A delegációk egy része a 2-es terminálra érkezik. A délelőtti órákban ezért a terminál indulási szintjét lezárja a rendőrség. Az indulási oldal karéjára és a gyors parkolóba felhajtani nem lehet. Induló utasaink az 2-es terminál érkezési szintjén keresztül mehetnek fel az indulási oldalra.

A terminál előtti parkoló viszont korlátozás nélkül használható.

Október 10., péntek, délután

A delegációk 10-én déltől egészen az esti órákig folyamatosan hagyják el a magyar fővárost. Ezért a Belváros – Üllői út – Ferihegyi repülőtérre vezető útvonal szakaszosan és időszakosan zárva lesz.

Déltől lezárják a 2-es terminál indulási karéjában a gyorsparkolót. Parkolni a lenti rövid távú parkolóban lehet, az induló utasok pedig a terminál érkezési szintjén keresztül juthatnak be az épületbe.

A Budapest Airport azt javasolja utasainak, hogy ha tehetik, ne autóval közelítsék meg a repülőteret, vegyék inkább igénybe a tömegközlekedési eszközöket.

Az 1-es terminálra javasoljuk a MÁV-Start vonatokat a Nyugati Pályaudvartól vagy végső esetben a Kőbánya-Kispest Metró végállomástól. A vonatok egyenesen az 1-es terminállal szemközti állomásra szállítják az utasokat. A vasúti közlekedésben várhatóan nem okoz fennakadást a NATO-csúcs, ezért az esemény alatt a vonat a legbiztosabb közlekedési eszköz. (Menetrendi információ:)

Az 1-es terminálról a 2-es terminálra javasoljuk, hogy utasaink vegyék igénybe a BKV 200-as járatát, a Budapest Airport Minibusz vagy egyéb taxi szolgáltatásokat.

A BKV tájékoztatása szerint a Gyömrői úton közlekedik majd a 200-as repülőtéri busz, igaz 5-10 perces útzárak itt is előfordulhatnak.

Az autóval közlekedők legjobban akkor járnak, ha az M0-ás útra csatlakoznak rá és onnan közelítik meg a repülőtér mindkét terminálját.

Az alábbi alternatív útvonalakat javasoljuk:

a.) Óbuda, Újpest, XIII., V., VI. kerület felől is akár északra az M0-ás és a Megyeri-híd új szakaszán át a 4-es út vecsési csomópontján keresztül a Ferihegyi 2-es terminálra;
b.) Bel-, és Dél-Buda felöl érkezve a Petőfi híd – Soroksári út – Helsinki út – Grassalkovich út – Ócsai út – M0-ás a 2-es terminálra
c.) Dél- Pest felől a Határ út-Üllői út külső szakasza-Vecsés vagy az M5-ösön kifelé és az M0-áson a 4-es út érintésével a 2-es terminálra;
d.) A belvárosból: Üllői út – Határ út – Gyömrői út – Ferihegy. A delegációk érkezésekor a Gyömrői úton 5-10 perces útzárak előfordulhatnak, de alapvetően lehet használni.

Kapcsolódó linkek: http://www.nato.int, http://www.bud.hu

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!