2013 az A380-as éve lesz Madridban? – teszi fel a kérdést a fly-news.es spanyol légiközlekedési hírportál, amely két légitársaságot is prognosztizál, mint lehetséges Superjumbo járatüzemeltetőt.

A héten jelentette be a British Airways, hogy első Airbus A380-800 típusú óriásgépükkel, amelyet 2013 júliusában terveznek átvenni, a személyzet hathatós gyakorlatszerzése érdekében először rövid távú, európai útvonalakat fognak repülni.

A brit légitársaság még nem közölte a lehetséges útvonalakat, de nagyon valószínűnek tűnik, hogy az IAG konzorciumi partner Iberia bázisrepülőtere, a madridi Barajas egyike lesz azoknak, amelyekre járatokat teljesít a British Airways első Airbus A380-asa.

Azt egyelőre a spanyol hírportál sem tudja megerősíteni, hogy valóban így lesz-e, de sietnek felhívni rá a figyelmet, hogy Madrid-Barajas az egyetlen olyan nagy európai elosztó központ, amelyre még nem közlekedik a világ jelenleg legnagyobb utasszállító típusa, az Airbus A380-as.

A másik lehetséges légitársaság, amely esetleg menetrendszerűen közlekedne A380-asával a spanyol fővárosba az Emirates. A dubai légitársaság már amszterdami, müncheni, londoni, párizsi és római járatait is a kétszintes óriásgéppel teljesíti.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Madridba 2010 augusztusa óta repülnek, kezdetben Airbus A330/A340 típusokkal, manapság a még nagyobb Boeing 777-300ER-t közlekedtetik. A járatok sűrűségét pedig nemrég növelték napi kettőre.

Nagyon várják a spanyolok az A380-ast (Fotó: Airbus)


Meghatározó kérdés persze, hogy a Barajas fel van-e készülve az A380-as kiszolgálására hiszen ez a típus hatalmas méreténél fogva külön infrastruktúrát igényel. A fly-news.es információi szerint mindkét légitársaság, tehát a British Airways és az Emirates is végzett már helyszíni szemlét az A380-as üzem elvárt paramétereit tekintve.

A repülőtéren a 4-es terminál két állóhelye van kijelölve ekkora típus kiszolgálására, azonban a hírek szerint az Emirates szakemberei nem voltak teljességgel elégedettek a felkínált pozíciókat illetően.
Végleges döntés egyelőre egyik légitársaság részéről sem született.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!