Jól halad az új zágrábi utasforgalmi terminál építése, amely a mostani nyilatkozatok szerint két hónappal korábban elkészülhet, mint ahogy tervezték. A beruházás tavaly decemberben vette kezdetét és az utasok előtt 2016 végén nyílhat meg a 2-es terminál.

A légikikötő jelenlegi kapacitása 2,2 millió fő, amelyet már a 2013-as évben túlhaladt az utasforgalom, amely 2,3 milló fő volt. Éppen ezért a túllépésért is aktuálissá vált az új konstrukció, amely első körben 3,5 millió utas fogadására lesz képes évente, majd pedig egy későbbi bővítéssel 5 milliós kapacitást is magáénak tudhat.

A terminál nyolc új utashidat kap majd. (Grafika: Zagreb Airport) | © AIRportal.hu

A terminál nyolc új utashidat kap majd. (Grafika: Zagreb Airport)

Madártávlati látványterv az új épületegyüttesről.(Grafika: Zagreb Airport) | © AIRportal.hu

Madártávlati látványterv az új épületegyüttesről.
(Grafika: Zagreb Airport)

Az új központi csarnok és a check-in pultok grafikája.(Grafika: Zagreb Airport) | © AIRportal.hu

Az új központi csarnok és a check-in pultok grafikája.
(Grafika: Zagreb Airport)

A múlt hét folyamán Anita Mrak-Taritaš horvát építési és területrendezési miniszter, valamint Siniša Hajdaš Dončić tengeri, közlekedési és infrastruktúrális miniszter látogatta meg az építési területet. A látogatás során a kormány képviselői kifejezték örömüket a folyamatok jelenlegi állása miatt, valamint külön kiemelésre került, hogy a projekt kivitelezésében több horvát vállalakozás is részt vesz.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A teljes beruházás 331 millió eurót vesz igénybe, mely közül 243 millió eurót költenek a tervezési és kivitelezési munkálatokra, míg a maradék 88 millió euró a teljes harminc éves koncessziós időszak alatti repülőtéri üzemeltetésre kerül majd ráfordításra. Az infrastruktúra üzemeltetésére a francia kézben lévő Zagreb Airport International Company kapott felhatalmazást.

Az új épület négy szinttel rendelkezik majd, ebből kettő az érkező, kettő pedig az induló járatokért és utasokért felel. A központi csarnok mellett egy nyugati szárnyhoz kerülnek majd a nemzetközi, míg a keleti szárnyhoz a belföldi járatok. A tetőszerkezet részlegesen üvegezett lesz, amelyet korszerű alumínium szerkezet egészít ki.

Az év végéig még számos befejezésre – és megkezdésre – váró feladat van tervben, így többek közt a részletes tervezés befejezése, valamint az acélszerkezetek beillesztésének a megkezdése. 2016 márciusáig az épületnek el kell készülnie, már ami a menetrendet illeti, valamint ugyanezen év májusáig a terminált összekötő utak kivitelezésére is sort kell keríteni. Amint a szükséges munkálatok befejeződnek az év ötödik hónapjának végéig, úgy a tesztelések és az üzembehelyezési folyamatok végeztével 2016. december 3-án kerülhet átadásra Zágráb repülőtéren új terminálja.

A horvát légiközlekedési iparág háza táján nem csupán az új beruházás hozható fel, mint a jelenlegi kiemelt projekt, hiszen a nemzeti légitársaság, a Croatia Airlines értékesítése is kiemelkedő fontosságú feladata a horvát államnak. A privatizáció eddig nem járt sikerrel, azonban a kormány igencsak optimistán áll hozzá az ügylethez és újabb privatizációs eljárással igyekszik elősegíteni a projekt eredményes lezárását. Mindennek ellenére a légifuvarozó idén nyereséget is elkönyvelhet, valamint az utasforgalmi számadat is növekedhet. Emellett Zágráb repülőtere az év első kilenc hónapjában 9%-kal több utast fogadott, nemcsak a Croatia Airlines-nak köszönhetően.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!