Az Atlanti térségben valaha rögzített legerősebb hurrikán, az Irma eddig 2,5 milliárd dollár kárt okozott a légiközlekedésnek.

Az Irma névre keresztelt hurrikán a hétvégén elérte az Egyesült Államok területét, Florida déli részén, Miamiban és Tampában jelentős károkat okzott, az összes légitársaság leállította a járatokat. A legtöbb légitársaság plusz járatokat indított a hurrikán érkezése előtt, hogy mindenkinek legyen esélye elhagyni a területet. Ezeket a járatokra a jegyet felső árkorláttal, általában 99 dollár maximált áron értékesítették.

A trópusi vihar mielőtt elérte volna az Egyesült Államokat végigsöpört a karibi térségen, a spotterek paradicsomaként számon tartott St Maartenen, valamint a Brit Virgin-szigeteken is hatalmas pusztítást okozott, de nem kímélte Kubát sem.

Számítások szerint csak az üzem beszüntetése, a gépek ki nem használása több százmillió dollár kárt okozott eddig úgy is, hogy az Irmának jóval kisebb hatása van a légiközlekedésre az Egyesült Államokban, mint elődjének, az egy héttel korábban texas déli részére lecsapó Harvey-nak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az esőzés, és a 200 kilométeres sebességet is meghaladó szél azonban a repülőterekben is hatalmas károkat okoz és okozott, így időbe telik, amíg ezek a repülőterek vissza tudnak állni a normális üzemre. A turizmusban is visszaesés várható, mivel a megrongált szállodáknak is időre van szüksége a helyreállításra. Ez pedig a látogatók számában jelent majd visszaesést, így a teljes szektor megszenvedi a történteket.

 

Az Aviation Voice úgy kalkulált, hogy 2,5 milliárd dollár kár érheti csak a légiközlekedési iparágat az államokban. A járatlemondásokból származó plusz költség és bevételkiesés 500 millió dollár lehet, Floridában 4 százalékos utasforgalom-csökkenéssel kalkulálnak, ami 1 milliárdjába kerülhet az iparágnak.

A szállodai szobák kiesése miatt 20 százalékos éves szintű csökkenést eredményezhet a forgalomban, ez nagyjából újabb egymilliárd dollár kiesést jelenthet.