Költő Magdolna mentette meg a Malévot. A nemzeti légitársaságot tulajdonló AirBridge (AB) Zrt.-ben eddig néhány százalékos részvénycsomaggal rendelkező magyar magánszemély átvette Kiss Kálmán több mint negyven százalékos pakkját. Ezzel Költő lett az AB részvényeinek 51 százalékos, és egyben a Malév többségi tulajdonosa is.

Az AirBridge papírjainak további 49 százaléka, Borisz Abramovics részvényei a Vnyesekonombank (VEB) birtokába kerültek – közölte a Malév a szerda éjjel véget ért közgyűlést követően. Ebben a tulajdonosi szerkezetben formálisan továbbra is európai uniós, magyar llampolgár a cég többségi irányítója, így nem került veszélybe a légitársaság uniós repülési licensze és nemzeti légitársasági jellege sem.

A Malév közölte azt is: a légitársaság többségi tulajdonosán belüli tulajdonosi szerkezetátalakulásnak köszönhetően az AirBridge Zrt. első lépésként 3 milliárd forint tőkeinjekciót ad a Malévnak. A cég a pénzt a tőkeellátottságának és a fizetőképességének a javítására fordíthatja, vagyis lényegében megteremtették a további működés likviditási feltételeit.

A Malév – amely március elején további 1,5 milliárd forintot kapott a nemzeti vagyonkezelőtől a Ground Handling Földi Kiszolgáló Zrt. vételárrészleteként.– emellett további pénzt is kaphat az orosz állami banktól, derül ki a közleményből.

Eszerint ugyanis ezzel a tulajdonosi háttérrel „a légitársaság főtulajdonosa tudja vállalni a Malév Zrt. további finanszírozását” (a főtulajdonos nem a formális többségi tulajdonost, hanem a VEB bankot jelenti). A közlemény szerint, mivel a Malév Zrt. könyvvizsgálók által is igazolt vesztesége miatt várhatóan további tőkejuttatásra lesz szükség, „az AirBridge Zrt. a légitársaság beszámolójának végleges adatai ismeretében annak éves rendes közgyűlésén vállalja, hogy részt vesz a légitársaság további finanszírozásában és tőkéjének megemelésében”.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A közlemény leszögezi, hogy a mostani és a későbbi újabb tőkeemelés – amely célja, hogy a Malév tőkehelyzete megfeleljen a törvényi előírásoknak – egyaránt „a vonatkozó jogszabályokkal és az EU normákkal összhangban történik”.

A közgyűlés a cég igazgatósága és felügyelőbizottsága egyes tagjainak cseréjéről is döntött. Így mások mellett bekerült a Malév igazgatóságába Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója és Nagy Csaba, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője is.

forrás: index.hu ( http://index.hu/gazdasag/magyar/2009/03/18/3_milliardos_tokeemeles_a_malevnal/)

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!