Közel 40 új repülőgép beszerzéséhez kért támogatást a többségi állami tulajdonban lévő, az elmúlt években jelentős veszteséget felhalmozó Thai Airways.

A Bangkok Post értesülései szerint a Thai Airways mintegy 5 milliárd dollárt költene új repülőgépek vásárlására, ebből 31 a következő öt évben érkezne a céghez és ehhez a kormány jóváhagyását kérte.

A vásárlási formák között lízing és saját tulajdonszerzés is szerepel, a kormány elé várhatóan még ebben a hónapban megérkezik a beszerzés tervezete. Konkrét típusoktól a Bangkok Post nem írt, annyit tudni, hogy keskeny- és szélestörzsű gépeket egyaránt vásárolna a társaság.

Fotó: AIRportal.hu

A beszerzést két ütemben valósítaná meg a cég, az elsőben 31 gép beszerzése szerepel, amelyek kizárólag a régebbi típusok, elsősorban a Boeing 747-esek és 777-esek kiváltását célozza, a második fázisban pedig további hét gép vásárlásával terveznek, de idősávról nem tudni. Ezeket a gépeket új járatok indítására szeretnék használni.

Az 51 százalékos állami tulajdonban lévő Thai Airways az elmúlt két lezárt pénzügyi évben jelentős veszteségeket halmozott fel, 2017-ben 60 millió, 2018-ban már 340 millió dollár adózás utáni veszteséget jelentettek. Ennek oka a vezetés szerint a kerozin árának emelkedése, illetve a régi gépek plusz karbantartási igénye volt. Emiatt a Thai új menedzsmentje úgy döntött, újabb gépeket vásárol és növeli a szolgáltatás színvonalát, hogy ezzel egyszerre csökkentse a karbantartási kiadásokat és növelje árbevételét.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Adatbázisok szerint a Thai 85 gépes flottájának átlagos életkora 9,7 év.

A tervek szerint a Thai legkorábban 2020 közepére válhat ismét nyereségessé.