A Ryanair, Európa egyetlen ultra-alacsony költségű légitársasága ma, november 22-én bejelentette, hogy 40%-os leépítést hajt végre budapesti bázisán.

Miután a Hochtief üzemeltetésében lévő repülőtéren megemelték a díjakat, nem voltak hajlandóak jól működő létesítményeket biztosítani és képtelenek voltak versenyképes költségalapot ajánlani a Ryanair által ajánlott jövőbeni növekedéshez, a Ryanair 2013. január 10-től kezdve 10 útvonalat zár be, amely hetente több mint 280 járatot érint. A Ryanair budapesti forgalma évente 800 000 utassal fog csökkenni (2 millióról 1,2 millió utasra), és ez közel 800 ”helyi” munkahely elvesztését fogja eredményezni (az ACI statisztikák szerint).

Az, hogy a Hochtief nem volt hajlandó megegyezni Európa második legnagyobb légitársaságával egy hosszú távú növekedési megállapodásról, további bizonyítéka annak, hogy a Budapest Airport-nak nem érdeke a magyar turizmus fejlesztése, a forgalom és a munkahelyek számának növelése, hiszen az egyre csökkenő forgalom ellenére ismételten emeli árait.

Ezt Patrick Bohl (Budapest Airport) is alátámasztotta, aki nemrégiben elismerte, hogy a ’fapados repülőtársaságok’ utasai többet fizetnek, mint a Malév átszálló utasai, és Budapest élvezi azt a „valószínűleg valaha látott leggyorsabb kilábalást, ami egy repülőtéren a nemzeti légitársaság elvesztése után bekövetkezhetett.”

A 2013. január 10-től érvénybe lépő leépítések a következőket fogják érinteni:

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

• 5-ről 3-ra csökken az itt állomásozó repülőgépek száma
• 30-ról 20-ra csökken az útvonalak száma (33%-os csökkenés).
• Heti 280-ról kevesebb, mint 170-re csökken a járatok száma (40%-os csökkenés).
• Éves szinten 2 millióról 1,2 millióra csökken az utasok száma (40%-o csökkenés).
• 20 útvonalból 9 esetében csökken a járatok gyakorisága
• Évente 800 000 utast veszítenek, és 800 állás szűnik meg a Budapest Airport-on.

A megszűnő járatok
Baden, Lubeck, Birmingham, Malaga, Bologna, Munich, Dusseldorf, Oslo, Krakow, Thessaloniki

A Ryanair sajnálatát fejezi ki a leépítések miatt, ugyanakkor megerősíti, hogy ezek visszafordíthatóak, amennyiben a Budapest Airport versenyképes költségeket ajánl, illetve hatékony létesítményeket biztosít.

Ma Budapesten Michael O’Leary elmondta:

A Ryanair sajnálja, hogy a Budapest Airport-ot üzemeltető Hochtief úgy döntött, hogy megemeli a díjakat, nem hatékonyan működő létesítményeket biztosít és visszautasítja a versenyképes növekedésre vonatkozó ajánlatunkat, melynek alapján a Ryanair számára lehetővé vált volna, hogy a budapesti forgalom és az útvonalak száma növekedjen.

A Ryanair most Budapestről máshova telepíti 2 gépét, ami miatt az útvonalak száma 10-el fog csökkenni, 9 másik útvonalon a gyakoriság fog csökkenni, és a heti járatok száma 110-el csökken. Sajnos, a Ryanair így évente 800 000 utast veszít, és 800 munkahely szűnik meg Budapesten, illetve kerül át máshová Európába, ahol a Ryanair folytathatja a növekedését.

1, 2 millió utasával és 20 útvonalával a Ryanair a 2. legnagyobb Budapesten üzemelő légitársaság lesz, ugyanakkor a Hochtief a továbbiakban nem hagyhatja figyelmen kívül a versenyképes piacot, hiszen a repülőterek egész Európában egyre csökkentik költségeiket és hatékony létesítményeket biztosítanak a forgalom növekedésért cserébe. Reméljük, hogy van lehetőség ezeknek a leépítéseknek a visszafordítására, melynek során biztosítható lenne a Ryanair további növekedése Budapesten.”

Kapcsolódó cikkeink:
Ferihegyi torzó: botrány a reptéri sátorváros miatt
A kecske is elfogyott és a káposzta sem lakott jól: a bevételeinek nagy része mellett a jó hírnevétől is hosszú évekre elköszönhet Ferihegy.
Képgaléria: Ferihegyi panoráma 2012: sátrak és bádogfolyosó
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!