Ötven darab Boeing 737-es vásárlását jelentette be a China Eastern Airlines a listaárakon számítva 4,5 milliárd amerikai dollár értékben. A kínai légitársaság döntően a diszkont modellben működő leányvállalata, a China United Airlines számára szerzi be az újonnan gyártott gépeket.

A China United Airlines egyik szolgálatban lévő Boeing 737-800-asa. (Fotó: byeangel - Wikimedia) | © AIRportal.hu

A China United Airlines egyik szolgálatban lévő Boeing 737-800-asa. (Fotó: byeangel – Wikimedia)

A China Eastern Airlines július 9-én a hongkongi tőzsdén hozta nyilvánosságra vásárlási szándékát, de akkor még nem lehetett pontosan tudni, hogy a légitársaság melyik 737-es típusváltozatot is nézte ki a pekingi központú leányvállalata számára. Később aztán az amerikai repülőgépgyár rövid, a megrendelést üdvözlő közleménye adott részletesebb tájékoztatást.

E szerint a China Eastern Airlines a Next Generation típuscsalád 737-800-as szériájából rendel ötven darabot, ahhoz a huszonkét ugyanilyen típusú géphez, amely jelenleg aktív szolgálatot teljesít a China United-nél. A hírek szerint azonban a China Eastern a félszáz 737-esből saját és más leányvállalata flottája számára is rendelt, de ennek számszerű részletei egyelőre nem ismertek.

Azt viszont, hogy a Boeing keskenytörzsű típusának a gyártása mekkora ipart is jelent ez az egyetlen szerződés is kitűnően szemlélteti a gépek szállítási menetrendjével. A rentoni gyáregységből 2017-ben kezdődnek a szállítások először tíz géppel, majd 2018-ban 25, és 2019-ben 10 737-800NG kerül a tervek szerint átadásra.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Next Generation család 800-as altípusa a legnépszerűbb 737-es változat. Bevezetése óta a Boeingnek összesen 4861 darabot sikerült értékesítenie belőle, amelyből júniusig bezárólag 3680 darabot adtak át az üzemeltetőknek. A gyártási hátralék 1181 gépen áll.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!