Más tájak, más emberek, más kultúrák: ha utazik az ember, bizony óriási különbségekkel találkozik. Van azonban néhány dolog, amit jobb, ha elkerülsz, bárhova is utazol!

A modern légitársaságok többsége, a repülőterek és a kapcsolódó iparágak is egyre inkább igyekeznek környezet-barátabbá tenni tevékenységüket.

Az új generációs repülőgépek, a modern, elektromos, vagy gázüzemű földi kiszolgáló eszközök, a korszerűbb, energiatakarékosabb reptéri infrastruktúra – a költségcsökkentés mellett – mind-mind azt szolgálja, hogy az légiutazás, tágabb értelemben a légiközlekedés környezeti lábnyoma minél kisebb legyen.

Emellett azonban maguk az utasok, azaz mi tudunk a legtöbbet tenni azért, hogy egy nyaralás, utazás minél kisebb negatív hatással legyen környezetünkre, vagy arra a társadalomra, kultúrára, amit meglátogatunk.

Vannak szabályok, amiket be kell tartani, mert ha megszeged őket, büntetés jár értük. Vannak szabályok, amiket azért kell betartani, hogy
a környezet, a különböző helyeken élő emberek és kultúrák ne essenek áldozatául az egyre növekvő turizmusnak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Alapvető, mégsem lehet elégszer elmondani: ne szemetelj

Nagyon triviálisan hangzik, ugye? Pedig egyáltalán nem az, hiszen ahova a turisták beteszik a lábukat, ott a környezet azonnal elkezd egyre szemetesebb lenni. Ráadásul egyes területeken (leginkább a fejlődő országokban) a helyiek sem foglalkoznak a szemetelés kérdésével, így természetes lehet, hogy ha az ott lakók, akkor te is ugyanúgy kirakhatod az út szélére a hulladékot.

(Forrás: Unsplash.com)

Ezért kell turistaként még inkább odafigyelni arra, hogy te magad ne hagyj semmilyen szemetet magad után, sőt attól sem lesz bajod, ha néhány üres üveggel vagy jégkrémes papírral többet dobsz ki egy tengerparti strandolás után, mint a saját adagod.

Ne ülj fel az elefánt hátára

Elképesztően menő fotókat lehet készíteni egy elefánton való utazás során, amiket biztosan megirigyelnek majd az otthoni barátok. Ráadásul Délkelet-Ázsiában lépten-nyomon bele lehet futni ezekbe a lehetőségekbe, hiszen az egyik legnagyobb turistacsalogató attrakciónak számít ez a tevékenység.

Sajnos a legtöbb ilyen helyen olyan elefántokat látunk, akiket kiskorukban elválasztottak a családtól, pedig ezek az állatok végtelenül összetartóak, ráadásul intelligensek is, így ez örök életükre megpecsételi a sorsukat. Emellett az életkörülményeik is borzasztóak – felmérések igazolták, hogy az ilyen helyek 75 %-án nem megfelelően tartják őket – például egy 3 méteres láncon kikötve egész életükben, a folyamatos verésről nem is beszélve.

Bár minderről a vélemények erősen megoszlanak, több országban, például Thaiföldön már hatóságilag korlátozzák, szigorúan szabályozzák ezt a tevékenységet.

(Forrás: Unsplash.com)

Ha mindenképpen elefántos élményt szeretnél, akkor látogass el egy rezervátumba, ahol ugyanolyan közeli képet kaphatsz, méghozzá olyan állatoktól, amelyeket éppen a rossz életkörülmények közül szabadítottak ki.

Ne adj pénzt a kéregető gyerekeknek

Egyáltalán nem arról van szó, hogy adakozni rossz dolog, sőt! Csakhogy nagyon sok országban, ahol az utcán kéregető gyerekkel találkozunk, a pénz, amit a turistáktól kapnak, egyáltalán nem az ő zsebükben landol majd.

Komplett hálózatok szerveződtek arra, hogy gyerekeket használjanak ki turistacsapdaként, hiszen ki ne adna egy éhező árvának pár forintot? Végül ezek a gyerekek semmit nem látnak a pénzből, csak azok a felnőttek, vagy szervezetek akik munkára kényszerítik őket.

(Forrás: Unsplash.com)

Ne bántsd a korallokat

Itt van a vízszennyezés, a turistahajók horgonyai okozta súlyos károk, a globális felmelegedés miatt megváltozó vízhőmérséklet – és akkor még te is letörnél egy-két szép korallt, mondván, úgyis sok van belőle?

A korall az ökoszisztéma nagyon fontos részét képezi, és sajnos az évek alatt így is hatalmas százalékban pusztultak – a tudósok pedig attól tartanak, visszafordíthatatlan a folyamat. Ha rálépsz, sőt, ha csak meg is érinted a korallt, akkor a növekedése leáll, onnantól gyakorlatilag halottnak tekinthető.

Jó ötlet búvárfelszereléssel vagy sznorkellel alámerülni, és megnézni a tenger fenekén élő gyönyörű korallokat – de semmit a kéznek!

(Forrás: Unsplash.com)

Ne menj olyan helyekre, amelyeket már így is elleptek a turisták

Nem csak azért jó tanács, mert a saját nyaralásodat is el fogja rontani, ha egyetlen nyugodt pillanatot sem tudsz eltölteni egymagad a természetben vagy éppen a hely látványosságának megtekintésével (fotó készítéséről már ne is beszéljünk), hanem azért is, mert ezeken a helyeken a természet már így is komoly károkat szenvedett.

Mindenki imád például Balin lenni, de a sziget roskadozik a turisták miatt összegyűlt szeméttől, amit képtelenek helyben feldolgozni. Ott a gyönyörű Koh Phi Phi Thaiföldön, és a Fülöp-szigeteki Boracay is, amit a hatóságok kénytelenek voltak lezárni a turisták okozta károk enyhítése érdekében, abban bízva, hogy regenerálódik az ökoszisztéma, ha a természet egy pici “levegőhöz jut”.