A dél-amerikai repüléstörténet eddigi legnagyobb egyösszegű megrendelését tette a GOL Linhas Aereas Inteligentes. A low-cost modellben működő brazil légitársaság, költséghatékonyságának növelése érdekében 60 darab Boeing 737 MAX típuscsaládba tartozó repülőgépre írt alá szerződést.

A Boeing keskenytörzsű típuscsaládjának legújabb generációját választotta flottájának bővítése céljából a brazil GOL légitársaság, amely összesen 60 darab 737 MAX típusra jelentette be igényét.

Az aktuális listaárakat figyelembe véve a GOL megrendelése mintegy 6 milliárd dollárra tehető, amely nemcsak a vállalat 12 éves történetében, hanem az egész dél-amerikai régióban is az eddigi legnagyobb egyösszegű repülőgép rendelés.

Paulo Kakinoff szerint olyan modern és biztonságos flottát kívánnak üzemeltetni, amely lehetővé teszi a hosszú távú versenyelőny fenntartását – indokolta a típusválasztást a GOL vezérigazgatója, aki azt is hozzátette, hogy ezek az új gépek egyedülálló költséghatékonyságuk révén kitűnő kompatibilitást mutatnak a vállalat low-cost üzemeltetési modelljével.

A 737 MAX az amerikai repülőgépgyár nagysikerű Next Generation családjának a költséghatékonyság jegyében újratervezett változata. Az új CFM International LEAP-1B hajtómű, valamint a „kettős tollazatú” Advanced Technology szárnyvégek révén a típus 13%-kal lesz üzemanyag takarékosabb a jelenlegi modellekhez képest, sőt a Boeing 8%-os üzemeltetési költségelőnyt ígér a közvetlen, hasonlóan hatékony konkurensekkel szemben is.
A 737 MAX háromféle típusváltozatban lesz elérhető: 737 MAX-7, 737 MAX-8 és 737 MAX-9.

A GOL szerződésével a Boeing immáron 724 megrendelést tudhat magáénak a 737 MAX típusára nézve, amely a tervek szerint 2017-ben áll forgalomba.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A GOL egyik Boeing 737-800-asának SkyInterior fedélzete (Fotó: Boeing Company)

A Boeing a kezdetektől fogva kapcsolatban áll a GOL légitársasággal, amelyet 2000-ben alapítottak. Központja Brazília legnagyobb városában, São Pauloban található. A flotta több, mint 110 darab 737NG típuscsaládba tartozó gépet számlál. A vállalat kétféle típusváltozatot a 737-700-ast, valamint a -800-ast üzemelteti.

2011 augusztusában éppen a GOL volt az a légitársaság, amely átvehette a Boeing századik, korszerű és kényelmes SkyInterior fedélzettel szerelt Boeing 737-esét.

A GOL az egyik leggyorsabban növekvő low-cost légitársaság, amely naponta mintegy 810 járatot repül. Brazíliában 63, míg Dél-Amerikában és a Karib-térségben 12 desztinációval rendelkező útvonalhálózatuk van. Code-share partnereik között olyan nagynevű légitársaságok szerepelnek, mint a KLM, az American Airlines, vagy a Qatar Airways.

A GOL egyelőre nem ismertette, hogy megrendelése mely típusváltozatokra érvényes. A Boeing mindenesetre egy 737 MAX-8 látványtervet mellékelt sajtóközleményéhez (Forrás: Boeing Company)

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!