A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai szerint novemberben átlagosan 6 százalékkal bővült a globális légi utasforgalom 2013 novemberéhez képest.

A montreali székhelyű szervezet csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a bővülés elsősorban a belföldi, azon belül is a kínai határokon belüli utasforgalom emelkedésének köszönhető, utóbbi ugyanis 15 százalékot erősödött 2013 novemberéhez viszonyítva.

A régiók közül, ahogyan több hónapja, így novemberben is a Közel-Kelet teljesített a legjobban, az itteni légitársaságok 11,7 százalékos bővülésről számoltak be, Európa a második legerősebb igénynövekedést produkálta 5,4 százalékkal, míg az ázsia-óceániai térségben 4,9 százalékkal emelkedett az értékesített utaskilométerben számolt teljesítmény. Afrikában ezzel szemben 2,5 százalékos csökkenés mutatkozott.

Novemberben a nemzetközi piac 5,4, a belföldi 6,9 százalékot bővült, előbbi járatok 75,1, utóbbiak 79,3 százalékos töltöttséggel repültek. A január-novemberi periódusban 2013 ugyanezen időszakához viszonyítva 6,1 százalékot bővült a nemzetközi és 5,3 százalékot a belföldi forgalom, a kihasználtság 80 százalék körül alakult.

A IATA a világ légi forgalmának 94 százalékát fedi le, 240 légitársaság a tagja.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!