Múlt vasárnap ünnepelte londoni járatnyitásának 65. évfordulóját az Air India. India nemzeti légitársasága 1948. június 8-án, egy Lockheed Constellation L-749 típusú géppel indított először járatot a brit fővárosba. Az idei jubileum pedig egybeesik a flotta legújabb típusának, a Boeing 787-es Dreamlinernek az útvonalon történő forgalomba állításával.

65 évvel ezelőtt indult az Air India első londoni járata. 1948. június 8-án, a VT-CQP lajstromú Lockheed Constellation L-749A típusú repülőgép Bombay – Kairó – Genf – London Heathrow útvonalon repült elsőként a brit fővárosba. Ez volt egyben az indiai légitársaság első hosszú távú menetrendszerű járata is.


A jeles alkalomból a légitársaság június 9-én szervezett ünnepséget Londonban. A Montcalm Hotelben tartott rendezvényen Shri Ajit Singh, India kormányának légiközlekedési minisztere, az Air India vezetősége, számos brit politikus és a média meghívott képviselői is jelen voltak.

Az első járat óta eltelt 65 évben komoly változások mentek végbe a légiközlekedésben, így a légitársaság gépparkjában is. Napjainkban az egyik legkorszerűbb szélestörzsű típus, az Air India konfigurációjában 18 business és 238 turista osztályú üléssel szerelt Boeing 787-8-as teljesít járatokat Londonba. Az Air India flottája jelenleg 6 darab Dreamlinert számlál, 21 gép vár még átadásra a Boeing részéről.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!