75 évvel ezelőtt, 1938. augusztus 11-én délután több ezer ember gyűlt össze New York Floyd Bennett Field repülőterén, hogy láthassa a Lufthansa 26 személyes Focke-Wulf Fw 200 „Condor” típusú repülőgépének megérkezését. A D-ACON lajstromjelű négymotoros utasszállító augusztus 10-én szállt fel Berlinben, hogy a német nemzeti légitársaság történetében első ízben, új világrekordot felállítva átrepülje az Atlanti-óceánt.

A mintegy 6000 kilométer megtételéhez Alfred Henke kapitánynak és személyzetének akkor még csaknem 25 órára volt szükség. Ez volt az első alkalom, hogy az utasok kényelme és biztonsága érdekében, a repülőgépen speciálisan kiképzett légiutas-kísérőket is alkalmaztak. Augusztus 10-én az évforduló tiszteletére az Fw 200-as jelképesen – postazsákokban elhelyezett jubileumi képeslapok formájában – a Lufthansa LH400-as járatával újra „elrepült” New Yorkba, de ez az utazás már csak 8 óra 30 percet vett igénybe.


Leszállás után a képeslapokat a gyűjtők nagy örömére New Yorkban speciális bélyegzéssel látták el, majd visszavitték őket Berlinbe. Bár a „Condor”-t elsősorban utasszállítónak tervezték, a háború kitörésével az ígéretes típust katonai célok szolgálatába állították, 1945 után pedig már nem épült több belőle. Így az újjászervezett német légitársaság már a modernebb amerikai típusokkal kezdte meg tevékenységét. 1981-ben egy norvégiai fjordban, 60 méteres mélységben sikerült megtalálni egy viszonylag épen maradt „Condor”-t, mely 1942-ben ott hajtott végre kényszerleszállást.

A repülőgép ritkaságot 1999-ben emelték ki, s jelenleg az Airbus, a Rolls-Royce Deutschland, a Lufthansa és a légitársasági csoport műszaki leányvállalata, a Lufthansa Technik összefogásával zajlik a gép restaurálása. A munkálatokban részt vesznek a German Technology Museum Berlin munkatársai is. A szakemberek ugyan arra nem látnak reális lehetőséget, hogy a repülőgép matuzsálem újra a levegőbe emelkedjen, de szeretnék legalább annyira felújítani, hogy a saját működő motorjaival majd földi gurulásokat végezhessen.

Forrás: TTG Hungary Hírlevél

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!