A Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI) összesítése szerint átlagosan 9 százalékkal nőtt az európai repülőtereken az utasforgalom az első félévben az előző év azonos időszakához képest. Nem volt hiány légiáruból sem.

A szervezet kimutatásai szerint az uniós repülőtereken átlagosan 8,7, a nem uniós légikikötőkben 9,9 százalékos bővülést regisztráltak. Külön kiemelte az ACI a Benelux-államokat, Ciprust, Málták, Csehországot, Lengyelországot és Magyarországot is, ezekben az országokban kétszámjegyű bővülés volt.

Húsz százalékot is meghaladta a bővülés egyes unión kívüli reptereken, ahol az alacsony bázis miatt könnyebb nagyobbat nőni, ilyenek voltak Albánia, Moldova és Montenegró is.

Európa 5 legnagyobb repülőterén 4,3 százalékos bővülést mértek, míg egy évvel korábban még 1,6 százalék volt a fejlődés átlagos mértéke. A legjobban Amszterdam teljesített 8,7 százalékos bővüléssel, a hollandokat Párizs 5,2 százalékos, Frankfurt 4,5 százalékos, London pedig 3,9 százalékos plusszal követte, Isztambulban viszont 1,1 százalékos csökkenést tapasztaltak.

Fotó: AIRportal.hu

A másodlagos, és diszkont légitársaságokkal is gazdagon kiszolgált repülőterek körében Keflavik vitte a prímet 39,7 százalékos fejlődéssel, de jól szerepelt a közép-európai régióból Varsó (24,7 százalék), Prága (21 százalék) és Bukarest is (20,4 százalék). Összehasonlításképp: Budapesten az első hat hónapban 14,5 százalékos volt a fejlődés.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A légiáru forgalma is szép ütemben bővült az öreg kontinensen, az első félévben 8,7 százalékkal fordult meg több áru a repülőtereken, mint egy évvel korábban. Hét éve nem mértek ilyen erős fejlődést ebben a szektorban az első félében.

Elemzésében az ACI azt írta, hogy főként egyszeri hatások érvényesültek az európai forgalomban. Egyrészt a tavalyi forgalmat lefelé módosították a terrorista akciók, az orosz piacon ismét erős a kereslet a légiutazások iránt, a gazdasági erős, és az olajárak is tartósan az 55 dolláros hordónként ár alatt alakulnak. Ezeket a hatásokat némileg ellentételezi, hogy Isztambulba továbbra sem tért vissza a korábban tapasztalat emelkedés.