Az Alaska Airlines is kivonul a kubai piacról, miután a Trump-adminisztráció szigorításokat vezetett be a kubai utazásokkal kapcsolatban.

A seattle-i légitársaság közlése szerint január 22-én indul utoljára Los Angelesből Havannába gépük, ezt követően leállítják a járatokat Kubába, mert jelentősen csökkent a kereslet. ennek oka, hogy a Trump-adminisztráció jelentősen szigorította a szigetországba utazás feltételeit.

Az Egyesült Államok és Kuba között 55 év után 2015. augusztus 31.-én indult újra a légiközlekedés, amelyet még az Obama kormányzat tett lehetővé, pontosabban az, hogy a kubai enyhülés részeként feltételekkel, de lehetővé tették kereskedelmi járatok teljesítését.

Trump azonban most szigorított, megszüntették a „people-to-people” rendszert, így a családokhoz, ismerősökhöz való utazás tiltólistára került az egyéni utazásokkal együtt. Az Alaska így elveszítette utasai 80 százalékát, ezek után nem maradt más hátra, mint a járatok beszüntetése alig egy év után. Az Alaska januárban kezdte meg a járatok üzemeltetését, és a nyári időszakra már szép, 85 százalékos foglaltságot értek el, ez után viszont jelentősen estek a foglalások, a szigorítás után pedig már nincs értelme a járatokat fenntartani.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az első körben, 2015-ben hat légitársaság kapott engedélyt járatok üzemeltetésére, az első járatot a jetBlue diszkont cég üzemeltette Fort Lauderdale és Santa Clara között. Idővel azonban kiderült, hogy az igény sokkal kisebb, mint azt előzetesen kalkulálták és ebben vélhetően a szigorú feltételek is közre játszanak.

Bár az erre engedélyt kapó légitársaságok folyamatosan nyitották az újabb járatokat, azokra utast egyre nehezebb volt szerezni. Az American Airlines egyes járatain például 50 százalék alatt volt a kihasználtság, emiatt a cég 25 százalékkal visszavágta kubai kapacitásait.

Később a Silver Airlines és a diszkont Frontier is bejelentette, hogy leállítják a kubai járatokat.