Legyen szó marketingről, reklámról vagy egy különleges alkalomról, néhány légitársaság túllépett az egyszerű, logóval ellátott külsőn, és igazi műalkotásokat készített a gépből.

Mindenki ismeri az unalmas repülőgép-dizájnokat, a fehér alapot, rajta a légitársaság logójával. De van néhány cég, akinek megérte egy-egy marketingfogás vagy valamilyen ünneplés céljából egy kicsit feldobni a flotta kinézetét.

Sajnos ezeknek a különleges festésű repülőgépeknek egy része már a múlté, de van köztük olyan is, ami még csak terv.

Nok Air
A Nok Air egy thai légitársaság, amelynek minden gépe egy madarat mintáz. A „nok” egyébként is madarat jelent thaiul – így a névválasztás és a festés nem véletlenül kapcsolódik egymáshoz. A gépek orra a hatalmas csőr, a törzseik pedig különböző madarak „tollazatait” kapták.

(Forrás: Nok Air, Facebook)

ANA – Hawaii
Az All Nippon Airways (ANA) japán légitársaság jövő év tavaszától indítja el Tokyo-Honolulu járatát, melynek a Flying Honu nevet adták. A „honu” tengeri teknőst jelent hawaii nyelven, és a helyiek számára szent állat, amely szerencsét hoz. Nem véletlen, hogy az utat teljesítő Airbus-ok törzsére is ezt az állatot festették.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
(Forrás: ANA.com)

Qantas
A Qantas ausztrál légitársaság vezetői úgy döntöttek, hogy a gépeiken is szeretnék megmutatni az országuk kultúráját, ezen belül is az aboriginal gyökereket. Az első ilyen repülőt 1994-ben festették meg, ezt még 3 követte. A gépek festését aboriginal és nem arobiginal művészekre bízták, az eredmény pedig négy teljesen egyedi, Ausztráliát idéző repülő lett. Sajnos ezek az egyedi festések ma már nem láthatóak.

(Forrás: Qantas.com)

Eva Air – Hello Kitty
Taiwan légitársasága, az Eva Air egészen egyedi módon próbálta meg népszerűsíteni a légiközlekedést: létrehozta a Hello Kitty járatokat – amelyek a festését természetesen a mesefigura ihlette. De tovább is mentek, mint csak a külsőségek: a gépek belseje is a rajzolt macska képi világát tükrözi, sőt, a menü is Hello Kitty-témájú. A járatok Taipeiből szállítják az utasokat Ázsiába és Amerikába egyaránt.

(Forrás: Eva Air, Facebook)

Singapore Airlines – Tropical Megatop
A Singapore Airlines 1990-ben két Boeing 747-es repülőt festett igazi trópusi témában. A cég ezzel akarta népszerűsíteni az új első osztályú- és business class szolgáltatásait. Sajnos az egyik gép tíz évvel később katasztrofális balesetet szenvedett Taiwanon felszállás közben, 81 ember halálát okozva. A tragédiát követően az egyébként népszerű festést gyorsan eltávolította a megmaradt 747-esről is a cég.

(Forrás: Wikipedia.com)

Air New Zealand – A Hobbit
Az új-zélandi légitársaság 2012-ben, az első Hobbit film megjelenése előtt mutatta be legújabb festését egy Boeing 777-esen, amelynek az egyik oldalát a film karakterei díszítették. A repülőtársaság nem csak a gép festése kapcsán lovagolta meg a film várható sikerét, de egy biztonsági videót is készítettek a szereplőkkel.

2013-ban egy újabb repülő kapott hobbitos festést: azon Smaug, a sárkány volt látható – elég vadra sikerült!

(Forrás: Air New Zealand, Facebook)

Kulula Airlines – Flying 101
A dél-afrikai légitársaság úgy döntött, bemutatja az utasoknak a gép különböző részeit. Így a festése kis nyilakkal mutat a repülő külsején található elemekre, és megmagyarázza, melyik rész milyen funkciót lát el.

(Forrás: Kulula Airways, Facebook)

Japan Airlines – Disneyland
A japán légitársaság 2001-ben mutatta be a Disney mesék inspirálta repülőit. Az ok többszörösen is helytálló: a cég ötvenedik évfordulóját ünnepelte, Walt Disney pedig ebben az évben lett volna száz éves.

(Forrás: Japan airlines, Facebook)

Ráadásként még néhány kedvencünk: