Az augusztusi beüzemelés óta kiválóan, komolyabb fennakadás nélkül működik a Budapest Airport új pakolási rendszere a 2. Terminál közúti előterén. Az év idegenforgalmi szezonjának második felében elindított új szisztéma használatát gyorsan megtanulták az autósok, köszönhetően a gondosan előkészített tájékoztatási rendszernek, az egyértelmű parkolóhely-elnevezéseknek és a megkülönböztetést segítő színeknek. A repülőtér termináljai előtti közlekedés biztonságosabb és gördülékenyebb, mint valaha.

Bevált a budapesti repülőtér augusztus 8-án elindított új parkolási rendszere. A 2. Terminál előtti útszakaszokon biztonságosabb lett a közlekedés, az autósok számára pedig könnyebb lett a repülőtéri terminál megközelítése. Az első két hónap tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy még a nyári csúcsidőszakban is megfelelően működtek a különböző parkolók ki- és beléptető rendszerei, valamint az ezek előtt elhelyezett közúti tájékoztató rendszerek.

Az új repülőtéri parkolási rendszer egyik legfőbb eleme, hogy a közlekedőket egyértelmű jelzések irányítják a megfelelő parkolóba, attól függően, hogy néhány percre, órára, napra, vagy hétre kívánják az autót hátrahagyni. Az új és egyértelmű elnevezések miatt egészen egyszerű megállapítani – akár a kocsiból, menet közben is – hogy pontosan melyik az autós igényeinek legjobban megfelelő parkoló. Az elnevezések mellé jól megkülönböztethető színek is társulnak, így mindig egyértelmű, hogy éppen melyik parkolóba igyekszik beállni az autóvezető.

Az autósok által egyik leggyakrabban használt szolgáltatás, a Prémium Parkoló (korábbi nevén gyorsparkoló) közvetlenül a terminál érkezési és indulási szintjeihez vezető felüljárón és alatta található és a piros színt kapta. Itt elsősorban csak ki- és beszállítás céljából érdemes megállni (öt percig ingyenesen), itt lehetett a legkevesebb számú új parkolóhelyet kialakítani. A zöld szín a Terminál Parkolót jelöli (korábban rövid távú parkoló), ami közvetlenül a 2. Terminál előtti hatalmas területen fekszik, több mint 700 parkolóhellyel. A Budapest Airport azt ajánlja, hogy aki ismerősét, hozzátartozóját hozza ki (vagy éppen jön érte) a repülőtérre és szeretne a terminálba is bemenni, ezt a parkolót válassza, hiszen jóval alacsonyabb a díjszabás, mint a Prémium Parkolóban. Ebben a parkolóban egyébként tíz perces ingyenes megállási és áthajtási lehetőséget biztosít a Budapest Airport.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Bejárat a Prémium parkolóba. Ezt a szolgáltatást kevesen engedhetik meg maguknak. Az ár miért van letakarva?


A két legszélesebb körben ismert parkoló mellett a többi parkoló is új jelölést és nevet kapott. A két hosszú távú parkoló a Holiday és a Holiday Plusz Parkoló – utóbbi a terminálhoz valamelyest közelebb található. Az új rendszerben a kék, vagy a lila színeket kell követnie annak, aki ezeket szeretné használni. Itt azoknak érdemes hagyniuk a kocsit, akik a külföldi utazás után a saját kocsijukkal kívánnak hazautazni és nem mondjuk taxival vagy minibusszal. A Holiday Parkolók tarifái napi egységben lettek meghatározva, hozzáigazítva a leggyakoribb utazási időtartamokhoz. Ennél némileg drágább az őrzött Business Parkoló, amely arany színű jelzést kapott. Aki ezt a szolgáltatást választja, az ingyenes transzfert is kap hozzá a parkoló és a terminál bejárata között.

„Az új parkolási rendszer kialakításánál elsősorban a használhatóságot helyeztük előtérbe, hogy az utasaink számára már a repülőtérre érkezés pillanatától is magas színvonalú szolgáltatást nyújtsunk” – árulta el Alan Bork, a Budapest Airport fogyasztói üzletág vezetője. Hozzátette: „Fontos szempont volt, hogy a külföldön bevált példák alapján itt Budapesten is egyértelmű és könnyen áttekinthető, jól megérthető parkolási termékeket hozzunk létre, ami az első két hónap tapasztalata alapján sikerült is.” – áll a Budapest Airport közleményében.

A kettes terminál parkolási térképe. Fotók: Budapest Airport

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!