2013. augusztus 18-án délután 3 órakor érkezik meg Ferihegyre a Sólyom Airways Boeing 737-500-as, HA-SHA lajstromjelű repülőgépe a tervek szerint. A repülőgép leszállását a Cargodomb nevezetű spotterhelyről bárki szabadon megtekintheti, de a repülőtér területére és a Sólyom Airways rendezvényére csak a belépési engedéllyel rendelkező, meghívott vendégek léphetnek be. A Sólyom Airways élő közvetítése az eseményről az AIRportal.hu oldalon is elérhető lesz.

Update 12:50: Bournemouthban éppen ezekben a percekben indítja a hajtóműveket a repülőgép!
Budapesten a változó erősségű szél miatt egyelőre bizonytalan, hogy 13as vagy 31-es irány szerint érkezik a repülőgép, de 31-es irány esetén is ki fog gurulni a gép a Cargodob elé a tervek szerint!

A repülőgép érkezésekor először egy alacsony áthúzást fog végrehajtani a Ferihegyi repülőtér 1-es (azaz 13R/31L) futópályája felett az aktuális futópálya használatnak megfelelően, majd egy pár perces iskolakört követően leszáll.

Az időjárás-előrejelzések szerint vasárnap gyenge déli szél várható. A légiforgalmi irányítás a gyenge erősségű szél esetén várhatóan a 31-es irány használata mellett dönt majd, azaz a repülőgépek 31-es irány szerint fognak le- és felszállni. Azaz a Sólyom Airways repülőgépe nem Budapest, hanem Vecsés irányából közelíti majd meg a repülőteret. 31-es irány esetén, aki a levegőben szeretné látni a repülőgépet, az a vecsési Shell kút mögötti mezőre menjen.

Amennyiben a déli szél megerősödik elképzelhető, hogy a légiforgalmi irányítás átvált 13-as irány használatára.

A Cargodomb a legideálisabb választás a gép megtekintéséhez

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A repülőgép áthúzását mind 13-as, mind 31-es irány esetén kiválóan lehet majd látni a Cargodombról. A repülőgép leszállást 13-as irány esetén szintén a Cargodombról lehet a legjobban végigkövetni, 31-es irány esetén pedig a leszállást követően a gép futópályáról történő legurulását lehet közelről végignézni majd a Cargodombról.

31-es irány esetén, amennyiben a pillanatnyi forgalmi helyzet és a légiforgalmi irányítás engedélyezi, a repülőgép a D (Delta) gurulóúton fogja elhagyni a futópályát és közvetlenül a Cargodomb előtt fog elgurulni a Sólyom Airways-től kapott információink szerint. (A korábbi információkkal ellentétben a repülőgépet az esemény után nem vontatják át a 2-es terminálra.)

Hol található a Cargodomb, hogyan lehet odajutni?

A Cargodomb nevezetű hely eléréséhez az Igló utca végén, a kanyart követően a repülőtér kerítése mentén lehet begyalogolni a domb feljárójáig. A nagy autós és gyalogos forgalomra való tekintettel érdemes az autókat az Igló utcában, vagy a környező utcákban hagyni és mindössze 10 perces gyaloglással megközelíteni a dombot. A tömegközlekedéssel érkezőknek az Igló utcánál kell leszállni a buszról. A városból vasúton érkezőknek a Szemeretelep megállóban kell leszállni a vonatról.

A Cargodombot a repülő-ikon jelöli a térképen, a kék vonal, pedig a dombhoz vezető utat az Igló utcai buszmegállótól.


Az esemény kapcsán a repülőtérre látogatóknak érdemes néhány alapvető szabályt ismerni és betartani:

– A repülőtér zöld biztonsági kerítésére felmászni, felkapaszkodni, bármit nekitámasztani vagy a kerítést megrongálni TILOS!
– A kerítés érzékelőkkel van felszerelve, amely azonnal riasztja a fegyveres őrséget. A kerítés mentén kamerák vannak elhelyezve,amelyek bármilyen jogellenes magatartást rögzíthetnek.
– A cargodomb nevezetű helyet a spotterek tartják tisztán, kérjük, hogy senki ne szemeteljen.
– A parkoló autókkal senki ne akadályozza a környező utak forgalmát.
– Mindenki ügyeljen a saját és társai testi épségére és a saját értékeire.

Fotó: AIRportal.hu

Hévizi Tamás a Sólyom Airways kommunikációs igazgatója az AIRportal.hu kérdésére a következőket közölte:

A Sólyom Hungarian Airways megerősíti azokat az információkat, melyek szerint a légitársaság első repülőgépe augusztus 18-án, délután 3 órakor érkezik a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre.

A repülőgép fogadására a nagyközönség számára a publikus spotter helyek elérhetők, mivel az 1-es Terminálba csak a meghívott vendégek léphetnek be.

Ezen kívül a Sólyom Hungarian Airways felhívja az érdeklődők figyelmét arra, hogy a Facebookon és más közösségi oldalakon található, a Sólyom Hungarian Airways nevével és arculatai elemeivel ellátott oldalak NEM a vállalat saját oldala, azok mind önálló, civil kezdeményezések. Ezeken a Sólyom Hungarian Airways nem közöl információkat és nem küld ki meghívókat.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!